Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nyárról, fesztiválról

Nyárról, fesztiválról

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A 17. GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztivált értékelte, valamint a jövőbeli tervekről is beszélt Fórum című műsorunkban Ombódi András művészeti vezető. Televíziónk vendége volt Dr. Edelényi Zsuzsanna járási tisztifőorvos is, aki a hőség szervezetünkre gyakorolt hatásairól és a kánikulában szem előtt tartandó óvintézkedésekről is beszélt.

Véget ért a 17. GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztivál. A magyar néptáncot képviselő két gyöngyösi együttes mellett idén európai, dél-amerikai és ázsiai csoportok álltak színpadra. Ombódi András elmondta, a városvezetés előírta, hogy a jövőben meg kell újulnia a fesztiválnak. Idén kisebb lépésekkel próbáltak megfelelni az önkormányzat, a nézők és a táncosok igényeinek. A fejlődésnek pedig a jövőben is folytatódnia kell.

– Ez a fesztivál lehetne hosszabb is, lehetne a folklórfesztiválon belül más profilokat is hozzákapcsolni. A folklór nagyon széles. Pl. a gasztronómiát évekig csináltuk, aztán a sok engedélyezés miatt abbahagytuk. Most egy új formát találtam ki rá, amit ha sikerül megvalósítani, akkor a gasztronómiát úgy hozzuk vissza, hogy ilyen még soha semmilyen fesztiválon nem volt, csak a miénken egyedi lesz – fogalmazott Ombódi András.

Az idei nyáron a tartósan magas napi középhőmérséklet miatt többször adtak ki valamilyen fokú hőségriasztást. Erről már Dr. Edelényi Zsuzsanna, járási tisztifőorvos beszélt a Fórum második részében. A forró napok száma az elmúlt évek tendenciája alapján a jövőben tovább emelkedhet.

– 2001-ben például 1 vagy két ilyen hőséggel teli nap volt, de 2008 és 2013 között már egyre több 3-5 ilyen hőséghullám érkezett Magyarországra és láthattuk a tavalyi évben is, hogy mintegy ötször rendeltek el hőségriadót és idén is már túl vagyunk a másodikon – sorolta.

A fokozott folyadékbevitel, szabadtéri munkahelyeken az óránkénti 5-10 perc pihenőidő betartása nagyon fontos ilyenkor, mint ahogy az is, hogy ha tehetjük, ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között. A hőség a szívet és az érrendszert nagyon megterheli ezért fontos, hogy a legmelegebb időszakokban kerüljük a szervezet fokozott megterhelését amennyiben tehetjük.


Tovább az archívumra