Kínai hallgatók tanultak közel egy hónapig az Eszterházy Károly Egyetemen, többek között a Károly Róbert Campuson is. A 14 fiatal vett részt az intézmény borkultúra és borgasztronómia tematikájú nyári kurzusán. A hallgatók a képzés során Magyarország kultúrájával is megismerkedhettek.
Kínai hallgatók vehették át oklevelüket ma az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campusán. A papír tanúsítja, hogy a fiatalok sikeresen teljesítették az intézmény három hetes borkultúra és borgasztronómia angol nyelvű nyári kurzusát. A pekingi egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem 3 évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást.
– Az egyetemnek a gasztronómiai, borászathoz kapcsolódó campusait – a gyöngyösit, az egrit, illetve a sárospataki campust – látogatják meg. Ott különféle kurzusokon vesznek részt, illetve gyakorlati képzésben is részt vesznek. Gyöngyösön például főztek, borászatban voltak, kávét kóstoltak, vagy éppen sajtot készítettek – sorolta dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem rektorhelyettese.
A csoport kísérőtanára elmondta, érdekes volt látni, mennyire különbözik a borfogyasztás kultúrája Magyarországon és Kínában.
– Azt hiszem a bor sokkal népszerűbb itt, mint Kínában. Magyarországon általában az étkezések közben fogyasztanak bort. Nálunk a bor egy speciális ital, amit étkezés előtt fogyasztunk – világított rá Zhang Chunhua.
A diákok nagyon élvezték a Magyarországon töltött 3 hetet. Azt mondták, életre szóló élményekkel térnek haza.
– Soha nem voltam még borkóstolón Kínában. Most nagyon sokat tanultam a borkultúráról, a borászat történelméről. Nagyon sokféle bort meg tudtunk kóstolni a képzés alatt. Úgy gondolom nagyon színes és nagyszerű a magyar borászati kultúra – sorolta Liu Anni.
A nyári egyetem népszerűsítése a kínai partnerkapcsolattal indult. Az egyetem vezetősége szeretné, ha a jövőben lehetőségük lenne más intézményekkel is hasonló jellegű kapcsolat kialakítására.