I. Sajtakadémia néven konferenciát szervezett a Sajtkészítők Egyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa. A hagyományteremtő rendezvényen lehetőséget teremtettek az eszmecserére mindazoknak, akik részt vesznek a magyar sajtforradalomban, elsősorban a sajtkészítőknek és a sajt illetve tejtermékek fejlesztésével foglalkozó kutatóknak, szakembereknek.
A borforradalom és a pálinkaforradalom után elérte hazánkat is a sajtforradalom. Gombamód szaporodnak a Kárpát-medencében a kézműves sajtkészítők és a hobbisajtosok, divat lett a jó borok és sörök mellé finom, különleges vagy tradicionális, régiós sajtokat fogyasztani- hangzott el az I. Sajtakadémián, Gyöngyösön, ahol sajtkészítők, tejtermékek fejlesztésével foglalkozó kutatók, vendéglátós szakemberek tanácskoztak.
Ma már a sajt nem csak a gasztronómia fontos része, hanem önálló turisztikai termék is. A kézműves sajtkészítők termékei ott vannak a hazai turisztikai kínálati elemek között, fesztiválokon, boros rendezvényeken egyaránt. Az egyesület célja, hogy a fogyasztók megismerjék az egyre szélesebb sajtpalettát, az újdonságokat. A szakma is úgy látja, hogy a kézműves sajtok egyre népszerűbbek a fogyasztók körében.
A sajtkészítés mint szakma, egyre nagyobb vonzerő a fiatalok számára- hangzott el a konferencián. Kutatás és az előállítás területén egyre többen választják a gasztronómiának ezt az ágát, ami örvendetes tény a szakemberek szerint.