Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jégvert alma

Jégvert alma

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődött az almaszüret, bár az eső és a sár némileg hátráltatja a munkákat. A téli és az áprilisi fagyok és a jégverés miatt jelentős terméskiesésre számítanak a szakemberek, előzetes becslések szerint, a termés 1/3-a az étkezési alma, a többi leginkább léalmának való. Az árak is tükrözik, hogy az idén jóval kevesebb a gyümölcs, mivel 300 forintot is kérnek az almáért a piacokon.

Jégvert, kevés, de finom. Így lehetne jellemzi röviden az idei almatermést. Szinte nem is találunk olyan almát ebben a gyümölcsösben, amit nem sértett fel a jégverés.

A fagyos időjárás országosan megkínozta az almaültetvényeket, és ez a termésmennyiségén is látszik, így jóval kevesebb terem mint az előző években – mondta Székely Zoltán.

A korai fajtákat már szedik, érett lédús és finom a gyümölcs, annak ellenére, hogy a gyöngyösi térséget is megtépázta a téli fagy és az áprilisi jég.

Nemcsak hazánkban, hanem más európai országokban is elfagyott az almatermés, így kevesebb az alma mint korábban. Franciaországban, Németországban, Lengyelországban szintén jelentős a veszteség. Így nem lesz olcsó alma, a léalma kilójáért már 55 forintot adnak, a tavalyi 17 forinttal ellentétben, az étkezési almát pedig 300-350 forintért is kínálják a piacokon.


Tovább az archívumra