Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Téli üzemmód

Téli üzemmód

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődött a téli időszámítás. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei rendbe tették és beüzemelték a speciálisan téli feladatokat ellátó munkagépeket, téli felszereléssel látták el az univerzális járműveiket, amelyeket mérnökségenként alapos ellenőrzésnek vetettek alá. A szakemberek a téli elhárítási munkák ütemezéséről is gondoskodtak. November 10-től 24 órás szolgálattal indul el a téli védekezés.

A Magyar Közút Heves megyei Igazgatósága 1360 km országos közúthálózat téli üzemeltetését látja el, 5 mérnökségi telephelyről történik az operatív védekezés. A szakemberek már megkezdték a felkészülést a téli időszakra.

– A gépeinket megjavítottuk, átállítottuk téli üzemmódra, téli gumival láttuk el és felszereltük a sószóró adaptereket, hóekéket az eszközökre. Ezen az úthálózaton 34 darab kombinált géppel tudunk védekezni, ebből a 34 gépből 30 gép saját, 4 gép pedig bérelt. A kombinált gép alatt azt kell érteni, hogy sószóróval, hóekével felszerelt eszközhordozóról beszélünk, tehát mind a 2 téli védekezési típust ezzel a géppel el tudjuk látni – közölte Szabó Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatósága igazatója.

November 10-től 24 órás szolgálattal indul el a téli védekezés – emelte ki Szabó Zoltán megyei igazgató.

– Minden mérnökségünkön műszaki ügyeletes áll rendelkezésre, aki a gépeket, eszközöket, a védekezést a mérnökség területén irányítja. És az időjárásnak megfelelő személyzet és eszköz áll már a telephelyen készenlétben a védekezés azonnali megkezdésére – hangsúlyozta.

Összesen 3 szolgáltatási osztály áll rendelkezésre: az őrjáratos védekezés, amikor az érintett útszakasz teljes hosszán szóró sóval védekeznek a síkosság ellen. Az ún. rajonos, amely szakaszos védekezést foglal magában, és a 3. kategória pedig a fehér út. Összesen 15 km olyan alternatív útvonal van, amelyeken meg lehet közelíteni a településeket.


Tovább az archívumra