Október végén tartotta a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mesteravató ünnepségét. A rendezvényen a 10, 20 és 30 éve a szakmájukban dolgozó mesterek koszorús mesteri oklevelet vehettek át. A kitüntetettek között 4 gyöngyösi szakember is volt, akik Fórum című műsorunkban mutatkoztak be.
Az egri ünnepségen aranykoszorús mesteri kitüntetést vehetett át a szakmában mesterként eltöltött 30 év elismeréseként Benus Ferenc. A hegesztő mester büszke rá, hogy az elmúlt 30 év alatt a szakmájukat magas szinten képviselő fiatalok kerültek ki a kezei közül.
– Hosszú évekre visszamenőleg Magyarországon az Országos Szakma Sztár Versenyeken a mátraiaknak nincs ellenfele az első, második, harmadik helyen. 2012 óta Európa és Világversenyeken mi képviseljük Magyarországot nagyon szép eredményekkel. A múlt évben bronz érmet szerzett az egyik hallgatónk – mondta el Benus Ferenc, a Mátra Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. ügyvezetője.
Farkas Ervinné is aranykoszorú kitüntetésben részesült. A női szabó mester vallja, nagyon fontos, hogy a fiatalok már az iskolában töltött első hetekben megszeressék a szakmájukat és a lehető legtöbb időt tölthessenek a gyakorlással.
– Tizennyolc tanuló volt a saját műhelyemben. Eleve én nagyon jó dolognak tartottam azért, mert már a megrendelővel találkozott a gyerek. Már látta, hogy nem csak a szakmát kell megtanulni, hanem azt is, hogy hogyan kell viselkedni az emberekkel kapcsolatban. Hihetetlen sok mindenre meg tudtuk tanítani a gyerekeket. Nem mondom, hogy mind a 18 csodagyerek volt, de nagyon sok ügyes, okos gyerek került ki a kezem közül – foglalta össze.
Nagy Zoltán a szakácsmesterség oktatásában eltöltött 10 évét bronzkoszorús kitüntetéssel ismerték el. A szakember azt mondja, mind a szakma, mind az oktatási módszerek sokat változtak az elmúlt évtizedben.
– Megjelentek azok az éttermek, amik próbálnak minket egy kicsit a családiasabb környezet felé terelni minket, illetve ízben is. Mindenki azt látja, hogy nagy tányér, kis étel. Ezek pontosan a különféle alapanyagok bemutatása, az ízek felfedezése. Tehát nem az a cél, hogy minél többet együnk, hanem hogy olyan minőségi alapanyagokat kóstoljunk meg, ami Magyarországon is fellelhető – sorolta az egyetemi mesteroktató
A rendezvényen Benedek Zsolt villanyszerelő ezüstkoszorús mesteri kitüntetést vehetett át.