Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A tavalyi évhez képest a felére csökkent a tej felvásárlási ára

A tavalyi évhez képest a felére csökkent a tej felvásárlási ára

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Így a gazdák minden liter tejjel csaknem 20 Ft-os hiányt termelnek. Az elmúlt hetekben Európa-szerte demonstráltak a tejtermelők. Változás talán a jövő hónapban várható – véli a Tej Terméktanács, ha hamarabb utalják a 2010-es kvótatámogatásokat.

Heves megyében a ’90-es évekhez képest az akkorinak a 20%-át sem közelíti meg a szarvasmarha-állomány. A tehenészetek nagy része dél-hevesben található, a megye más területein csak kisebb, 50-100 tehénből álló családi gazdálkodások vannak. „Nagyon nehéz” – mondja Sós Zsolt, aki évek óta foglalkozik az ágazattal. Szeptember elejétől 30 forinttal kénytelen olcsóbban adja a tejet, hogy ne maradjon meg feleslegesen.

Egész Európára jellemző a túltermelés, a fogyasztás viszont 2%-al visszaesett. Több termelő már most abbahagyná a gazdálkodást.

Az elmúlt hetekben Berlinben és Brüsszelben is tüntettek a gazdák. Előrehozott kvótatámogatást követeltek, ettől várják a segítséget. Ezt hazánkban legkorábban október közepén utalnák, és literenként 8 Ft lesz – és várhatóan átcsoportosítják majd az uniós támogatásokat is, ami 15 ft-ot jelenthet literenként. A termelők szerint azonban ez is kevés, előre kellene hozni a 2011-re tervezett támogatások kifizetését is – különben csődbe mehet az ágazat.

Sütő Dániel


Az Aktuális napi hírei (2009-09-28 )

Tovább az archívumra