Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A papírgyártás története

A papírgyártás története

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pontosan 555 évvel ezelőtt készült el a Fust-Schöffer-féle Biblia, a világ egyik legritkább nyomtatott könyve, a ferences műemlékkönyvtár egyik büszkesége. Ebből az alkalomból indított el egy három részből álló sorozatot a ferences könyvtár, melyben a nyomtatott könyv születését mutatják be. A gyakorlati bemutatóval egybekötött első előadás a papírgyártás történetével és a papírmerítéssel foglalkozott. A következő alkalmak során a nyomtatással és a könyvkötészettel is megismerkedhetnek az érdeklődők, miközben elkészül majd egy nyomtatott és bekötött részlet is a híres Fust-Schöffer-féle Bibliából.

Két évvel azután, hogy A kódex születése címmel gyakorlati bemutatóval egybekötött előadás sorozatot szervezett a gyöngyösi Ferences Műemlékkönyvtár, hasonló vállalkozást indított, ezúttal A nyomtatott könyv születése címmel. A célok is hasonlóak: egy könyvet elkészíteni korabeli eljárással.

Erre viszont három hét elég lesz. Az önkormányzat kulturális bizottsága által is támogatott sorozat első alkalmán Pelbárt Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója a papírgyártás történetével ismertette meg a hallgatóságot. Talán kevesen tudják, hogy a papír alapanyaga egészen a 19. századig nem a cellulóz, hanem a rongy volt. Ebből viszont csak korlátozott mennyiség állt rendelkezésre. Ezért is volt drága. Ezt követően Pelbárt Jenő a papírmerítés rejtelmeibe is bevezette az érdeklődőket. Íme hát, így készül a vízjeles rongypapír. Pontosan ugyanúgy, mint 500 éve.

A papírmerítést még a legkisebbek is kipróbálhatták. Mint ahogy majd december 1-jén, amikor a könyvnyomtatással foglalkoznak, kipróbálhatják a kézisajtó működését is. December 8-án pedig többek között könyvkötészeti bemutató lesz, melynek során későreneszánsz vaknyomásos bőrkötéssel kötik majd be a kinyomtatott lapokat.


Tovább az archívumra