Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mézeskalácsváros

Mézeskalácsváros

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Mézeskalácsváros” címmel rendeztek mézeskalácssütő versenyt, amelynek eredményét már ki is hirdették a Művelődési Központban. A verseny egyetlen feltétele az volt, hogy valamilyen házikót formáljanak a karácsonyi finomságból, a cél pedig az volt, hogy így idézzék fel az egykori adventek meghitt hangulatát.

Betlehem, templom, házikó kis kerttel-tucatnyi varázslatos, mesébe illő mézeskalács-műremek érkezett be arra a pályázatra, amelynek eredményhirdetését ünnepélyes keretek között tartották meg a Művelődési Központban. A szervezők célja az volt, hogy a karácsonyi édesség elkészítésével megidézzék a régi adventek meghitt hangulatát.

– Ilyenkor karácsonykor a mézeskalács készítés ez visszahozza a nagymamának a konyháját, egy finom illatot, a nagymamával való beszélgetés, a süteménynek a gyúrása elkészítése, anyával, mamával együttlét, ez a pihe-puha melegség. Szerintem ez lehetett a kezdet, de mi legalábbis így szeretnénk ezt tovább vinni – fogalmazott Bodonyi Gabriella, az MMK művelődésszervezője.

A jelentkezők szabadjára engedték kreativitásukat. Színes, ódon hangulatú, rusztikus és nem utolsósorban ehető mézeskalácsokat sütöttek. A díjnyertes alkotás készítője most indult első alkalommal versenyen, de a fantázia mellett több generációnyi tapasztalat is segítette a munkáját.

– Igazság szerint van egy nagyon jó receptem a nagymamámtól, amit már évek óta sütünk, illetve az édesanyám is ezt használja. Anyukám mindig azt mondja, hogy a kisujja, hogy benne van a kisujja. Tehát ez a titok – árulta el Jánosiné Kovács Krisztina.

Mézeskalács pedig nincs méz nélkül. A versenyt is támogató méhésznek mindig megdobogtatja a szívét, ha a munkája gyümölcsét használják fel valamilyen más formában.

– Örömmel tölt el, hogy az én mesterségemnek a folytatását láthatom. Megtermeljük az alapanyagot mi méhészek és fantasztikus, hogy utána is műalkotásokká válik az egyszerű alapanyag, a méz, a cukor, egy kis fűszer. Ehhez mesterségbeli tudás és affinitás kell – vélekedett Szink.: Bognár Éva méhész.

A mézeskalácsházakat december 21-ig bárki megtekintheti, viszont megkóstolni sajnos nem lehet, mert a kiállítás után mindegyik darab visszakerül az alkotóhoz.


Tovább az archívumra