Már a település fő rendezvényévé nőtte ki magát a Lucázás Gyöngyöstarjánban. A településen már évek óta megrendezik az adventi időszakban a falu apraja- nagyját megmozgató eseményt, melynek egyik fő eleme az idén a forralt borverseny volt.
Zsúfolásig megtelt a Községháza előtti tér Gyöngyöstarjánban. A hideg idő sem tántorította el a település lakóit, egy közös Lucázástól. Itt már évek óta hagyomány ez a rendezvény, az adventi felkészülés időszakában.
A hagyományokhoz hűen, a nagy kondérban közel 600 l bort forraltak, de kisebb katlanokban különböző ízesítésű borok rotyogtak, a térség szomszédos települései is eljöttek, hogy versenybe szálljanak a legjobb forralt bor címért.
A titokra mihamar fény derült, ami nem volt más, mint egy kis rum. De volt olyan csapat aki a különleges íz érdekében, karamellizálta a cukrot, majd naranccsal ízesítette. A versenyzők között volt egy gyöngyösi csapat is, akik nem először versenyeznek ebben a felállásban.
Íratlan szabályok mentén, vörös borból készült a gyöngyösi csapat forralt bora, amit 5 fűszerrel ízesítettek.
A sátrakban pedig a forralt borokhoz bőségesen kínáltak harapnivalót is Gyöngyöstarján közéleti csoportjai és egyesületei. Saját készítésű édes és sóssüteményekkel, lángossal, káposztás nudlival, igazi borkorcsolyákkal csalogatták ide nem csak a település, hanem a környező települések lakóit is.
A rendezvényről, a zsűri döntése értelmében, a gyöngyösi csapat a legfűszeresebb forralt bor díjjal térhetett haza.