Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fenyővásár

Fenyővásár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megindult a kereslet a fenyőfák iránt Gyöngyösön. Idén is főként magyar luc, ezüst és normann fenyő van a piacon, de egyre több fa érkezik Észak-Európából is. Az árak a tavalyihoz hasonlóan 2500 forinttól indulnak, a drágább normann fenyő méteréért viszont 6-7 ezer forintot is elkérnek a kereskedők.
Közel tizenöt helyen juthatnak hozzá fenyőfához Gyöngyösön a vásárlók és az ünnepek közeledtével egyre többen vannak az árusoknál. Leginkább az illatos luc- és a divatos normann fenyőt keresik, de idén jobban fogy az ezüstfenyő is – mondja az egyik helyi őstermelő.

– Jelenleg is, mint minden évben, háromféle fánk van alapvetően. Luc fenyő, normann fenyő és ezüstfenyő. Ami nagyon érdekes, hogy ebben az évben az ezüstfenyő iránti kereslet úgy tűnik, hogy megnőtt. Az előző években alig tudtunk belőle eladni és most egészen az egyméterestől a két és félméteresig keresik őket a vevők – sorolta Pitlik Emese.

A fenyőfákat minden méretben keresik. Az idősebbek főként a kisebbeket választják, a kisgyermekes családok viszont inkább a méretesebb fákat viszik haza. Még mindig sokan ragaszkodnak a hagyományos fajtákhoz.

Gyöngyösön leginkább Zala megyében termelt fát lehet kapni, de egyre inkább terjed az import, észak-európai fenyő is.

– Zalai normandokat lehet nálunk találni legfőképpen. Innen hozzuk az országból, innen próbáljuk beszerezni őket, de most már a dán, északi országokból is jönnek a dán normandok, dán lucok, ezüstök, nagyon nagy többségben vannak Gyöngyösön is – mondta el Szink.: Balog Tamás.

A legtöbb fát karácsony előtt két héttel vágják ki, de a tartósabb fajtákat már december eleje óta árulják. Van kereslet a magasabb árfekvésű fenyőkre is. 35-40, vagy akár 60 ezer forintért is vásároltak már idén fenyőfát.


Tovább az archívumra