Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ezüstvasárnapi hangverseny

Ezüstvasárnapi hangverseny

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az ezüstvasárnapi hangversenyek sorát több mint négy évtizede még a Muzsikus Céh Leánykar által indította el. A Holló Erzsébet vezette Cantus Corvinus Vegyeskar idén már 34. ezüstvasárnapi hangversenyét rendezte meg. A Szent Bertalan templomban adott koncerten többek között Pachelbel, Mozart, Brahms és Kodály művei hangzottak el, köztük több ritkán hallható mű is.

A Cantus Corvinus Vegyeskar ezúttal nem egy hagyományos karácsonyi programot állított össze. A hangverseny első részében a zenetörténet egy-egy korszakából szerették volna megmutatni, hogy a régi időkben hogyan ünnepelték a kisded születését. Így elsőként rögtön egy különleges összeállítást adtak elő: a Patai graduálé egy 15. századi patai kántor kottáit és feljegyzéseit tartalmazza.

A barokk korszakból származik Pachelbel Magnificatja. A Boldogságos Szűz hálaénekét ezúttal orgona kísérettel adták elő, de a frissen megtanult monumentális művet a jövőben zenekari kísérettel szeretnék majd bemutatni. Mozart Varázsfuvolájából is megszólalt két tercett, majd Brahms és Dvorák karácsonyi hangulatú művei következtek. A hangverseny második részében a Kodály év kapcsán Kodály Zoltánra emlékeztek, elsőként egy ritkán hallható művel, az Ave Mariával.

A két népi témájú ének, az Angyalok és pásztorok, valamint a Karácsonyi pásztortánc a kórus legkedveltebb darabjai közt van, nem véletlenül került be a hangversenyprogramba.
Az ezüstvasárnap egyben az öröm vasárnapja, amikor az adventi koszorún is az örömöt jelképező rózsaszín gyertyát gyújtják meg. Juhász Ferenc kanonok-plébános ennek kapcsán arról szólt, hogy ilyenkor tudjunk adni legalább egy órát egymásnak értékes időnkből.

Ezen az estén a Cantus Corvinus tagjai is adtak egy órát értékes idejükből. Őszintén, szeretettel. Koncertjüket Kodály esti dalával zárták.


Tovább az archívumra