Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nőtt a születések száma

Nőtt a születések száma

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nőtt a születések és halálozások száma is Gyöngyösön 2017-ben. Csaknem ötven fővel több újszülöttet anyakönyveztek, mint egy évvel korábban, viszont a házasságkötések száma némileg csökkent. Még mindig divatosak a szappanoperákból ismert keresztnevek, de egyre többen választják a hagyományos magyar neveket is – tudtuk meg az anyakönyvi hivatal vezetőjétől.

Valamivel kevesebben kötöttek házasságot 2017-ben Gyöngyösön, mint egy évvel korábban, a születések száma viszont közel ötven fővel emelkedett. A halálozások száma is nőtt, igaz ez az adat csaknem megegyezik a 2016-os számokkal – mondta el az anyakönyvi hivatal vezetője.

– 2017-ben 895 újszülöttünk volt, aki Gyöngyösön született. Sajnos a haláleset ennél azért valamivel több, 938 halálesetet anyakönyveztünk. 2017-ben 199 házasságkötés volt, ami sajnos hússzal azért elmarad a 2016-os adatok mögött – sorolta Csukáné Durkó Hajnalka.

Legtöbben a házasságkötő teremben mondják ki az igent, de egyre többen igénylik a külső helyszíneket is, extrém körülmények között viszont egyelőre nem kötöttek házasságot a gyöngyösiek. Leggyakrabban a szombatot választják az esküvő időpontjának, de terjed a pénteki, csütörtöki, vagy akár szerdai házasságkötés is. A született gyermekek között 10 százalékkal nagyobb a lányok aránya, a névválasztás területén pedig mind a hagyományos magyar, mind pedig az idegenül csengő nevek is hódítanak.

– Kislányok esetében a Hanna és az Emma az igen kedvelt, viszont a szappanoperák is igen nagy hatással vannak a névválasztásra mind a lányok, mind a fiúk tekintetében. Viszont örvendetes számunkra az, hogy a régi magyar neveket is egyre többen és többször választják. Gondolok itt például Koppányra, Vazulra, de a hagyományos nevek, az Ádám is egyre gyakoribb – mondta el a szakember.

Gyöngyösön öten tettek állampolgársági esküt a múlt évben. Ők Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek.
Az utóbbi évek legnagyobb változása, hogy a hagyományos papír alapú anyakönyvezést felváltotta a digitalizált ügyintézés, így már nincs szükség az anyakönyvvezetők gyöngybetűs írására. Fontos tudnivaló, hogy a hivatali munkaidőben ingyenes, míg külső helyszínen közel negyvenezer forint a házasságkötés díja.


Tovább az archívumra