Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A nyugdíjas szövetkezetekről

A nyugdíjas szövetkezetekről

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az országban már 91 nyugdíjas szövetkezet működik – erről az újfajta foglalkoztatási formáról, az előnyeiről és a cégeket érintő fontos témákról tartottak tájékoztatót a minap a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének tagjai számára. A város partner ebben, hiszen nagyon sok nyugdíjas szeretne még dolgozni. Mindemellett munkajogi kérdésekről, pályázatokról és a büntetésekről is szó esett.

A már működő nyugdíjas szövetkezetekhez csatlakozott szépkorúak, heti 3-5 napban, napi 4-6 órában vállalnak feladatot országos szinten. És egyre több olyan nyugdíjas van térségünkben is, aki szeretne elhelyezkedni, munkát vállalni. Egyelőre nyugdíjas szövetkezet még nem alakult Gyöngyösön, de a város nem zárkózik el ettől a kezdeményezéstől.
A szövetkezetek előnyereiről tartottak tájékoztatót a polgármesteri hivatalban.

– Minden olyan nyugdíjas, aki akar önkéntesen és kész és képes is dolgozni, nyugdíjas szövetkezeteken keresztül sokkal kedvezőbb formában tudja a foglalkoztatást megvalósítani. Nettó 28 százalékkal többet kap kézhez ugyanannyi bruttó után, mint az aktív korú munkavállalók, ugyanis jelentős járulékkedvezményt biztosított a törvényhozás, és emellett még a munkáltató is megtakaríthat – magyarázta Cseke Terézia szakokleveles munkajogi szakértő.

Várhatóan a következő félévben további lehetőségeket nyitnak majd meg a nyugdíjasok előtt. A cégek számára pedig több előnnyel is jár a szépkorúak alkalmazása.

– Nagyon sok aktív nyugdíjas van még, akinek a tudását, szakmai tapasztalatát nagyon jól be lehet integrálni egy-egy vállalat életébe, tudják képezni a fiatalokat, arról nem beszélve, hogy egy történelmet, egy múltat tudnak teremteni és a vállalkozás imidzsét is tudják növelni. Emellett a foglalkoztatási forma mellett a nyugdíjasok nem veszítik el a nyugdíjukat – tette hozzá a szakértő.

A fórumon a munkajogi kérdésekről, pályázatokról és a büntetésekről is szó esett.


Tovább az archívumra