Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A mai október 23-ai városi ünnepség három helyszínen zajlott

A mai október 23-ai városi ünnepség három helyszínen zajlott

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A pártok és civil szervezetek képviselői egyaránt megkoszorúzták a Nemzetőrség volt épületén megtalálható emléktáblát, majd a Mátra Művelődési Központban zárult a program ünnepi műsorral.

A reggeli szentmise után a Nemzetőrség régi épületénél először Tóth Attila tanár, televíziónk munkatársa mondott beszédet. Mint kifejtette: a világ még mindig 1956 és az akkor tapasztalt hősiesség és tiszta forradalom miatt becsüli Magyarországot. Hozzátette: volt, ahol véres, és volt, ahol egészen békés időket éltek át a forradalom napjaiban. Gyöngyös szerencsére a béke szigete volt – mondta, majd végezetül kifejezte reményét, hogy ez napjainkban is így marad.

A Mozaik Színkör tagjai által elmondott versek után eljött a hagyományos koszorúzás ideje is, a városban működő pártok és civil szervezetek helyezték el virágaikat az emléktábla alá. Ezután az 56-os szoborhoz vonultak az emlékezők, itt Bodó Attila 56-os veteránnal együtt rótta le kegyeletét Hiesz György, a város polgármestere.

A színházteremben az MSZP önkormányzati képviselője, Tóth Szabolcs beszélt arról, hogy még nem élt 56-ban, de már megérintette a forradalom történéseit övező csend a szocializmus végnapjaiban. Elhangzott: abban a korban nem iskolákban és nyilvános fórumokon, hanem szűk családi körben lehetett tanulni az 56-os valódi történésekről.

Õk pedig már a Berze Gimnázium diákjai, akik a Mátra Művelődési Központban záródó ünnepségsorozat kulturális műsorát prezentálták. A fiatalok előadását Ombódi András és Holló Erzsébet állította színpadra.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2009-10-23 )

Tovább az archívumra