Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pártfinanszírozás és összeférhetetlenség

Pártfinanszírozás és összeférhetetlenség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A parlament várhatóan két héten belül szavaz a pártfinanszírozási rendszerre és a képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó törvényjavaslatokról. Az SZDSZ támogatja a kormány által benyújtott változatok elfogadását, de mindkét témában kiegészítené a javaslatot. Minderről Fodor Gábor, a liberális párt ügyvivője beszélt Gyöngyösön.

A pártfinanszírozási törvény jelenleg képviselőnként 1 millió forintban határozza meg a kampányra költhető összeget, vagyis összesen 386 millió forint áll a pártok rendelkezésére a választási időszakban. Fodor Gábor szerint 10 évvel ezelőtt, amikor a szabályozás született, még elég volt ez az összeg, ma azonban már lehetetlen ennyivel gazdálkodni. Mint fogalmazott, a pártok így különböző trükkökhöz kell, hogy folyamodjanak, ettől viszont átláthatatlan a pártfinanszírozás rendszere. A parlament előtt lévő törvényjavaslat szorgalmazza, hogy nyilvánossá váljon a pártok gazdálkodása, és hogy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak rájuk, amelyek egyébként a gazdálkodó szervekre érvényesek. Az SZDSZ támogatja ezt az elképzelést, de azt szeretnék, ha a jogszabály meghatározná a pártok által kampányra felhasználható összeg felső határát. Ezt ugyanis a jelenlegi javaslat nem tartalmazza.

A képviselők összeférhetetlensége kapcsán a leendő törvény nem tenné lehetővé a képviselők gazdasági szerepvállalását. A tervek szerint inkább a képviselői fizetéseket kellene rendezni a jövőben. Az SZDSZ itt is módosításokat szeretne. Úgy vélik, a parlamentben csak az országos ügyeknek van helyük, a helyi érdekeknek nincs, ezért kérik, hogy a törvény mondja ki az összeférhetetlenséget a parlamenti és az önkormányzati képviselők viszonylatában is.

 


Tovább az archívumra