Országosan 300 ezer literrel nőtt a kereskedelmi forgalomba helyezett pálinka mennyisége a tavalyi évben, ugyanakkor az otthoni pálinkafőzés lehetősége miatt jelentősen csökkent a bérfőzés aránya – tudta meg televíziónk az egyik gyöngyösi pálinkafőző üzemeltetőjétől.
Országos szinten emelkedett a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor árnyalja a képet, hogy jelentősen visszaesett országszerte, így Gyöngyös környékén is, a bérfőzés aránya – mondja az egyik helyi vállalkozó.
– Valóban, a tavalyelőtti értékhez képest az egymillió nyolcszázezer liter 50 fokos pálinka helyett tavalyi évben kétmillió egyszázezer liter került ki kereskedelmi forgalomba. Ez ilyen értelemben emelkedés, de mint mondtam, a bérfőzésnél 50 százalékos csökkenés volt az elmúlt 7-8 évben – magyarázta Hegyi János.
Hivatalosan közel 100 ezer liter pálinkát főztek le tavaly magánszemélyek otthon, a becslések szerint azonban több tízszerese is lehet az a mennyiség, amit valójában előállítanak. A különbség abból adódik, hogy sokan nem jelentik be az otthoni pálinkafőző készülékeiket, ezzel együtt pedig csökken a bérfőzés is – mondja a szakember.
– Elmúlt 3-4 évben nem nőtt, hanem körülbelül a felére csökkent a pálinkafőzés mennyisége. Ez abból adódik, hogy az otthonfőzés az számottevően emelkedett. Az országos adatok szerint 21 ezer bejelentett készülék található az országban, ebből Heves megyében 706 – sorolta a vállalkozó.
Az otthoni pálinkafőzés lehetőségét a szeszfőzdék sem kifogásolják, ugyanakkor attól tartanak, hogy a hozzá nem értő magánszemélyek sok esetben rossz minőségű párlatot állítanak elő. A szűkülő piac versenyre készteti az erre szakosodott cégeket, így a gyöngyösi vállalkozó is korszerűsítéssel próbálja magához csábítani az ügyfeleket.