Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ma van halottak napja, a keresztény világban ezen a napon az elhunytakért imádkoznak a hívők

Ma van halottak napja, a keresztény világban ezen a napon az elhunytakért imádkoznak a hívők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A sírkertek tovább tartanak nyitva Gyöngyösön is. Mindenszentekkor már több ezren látogattak ki a temetőkbe, az idén csendesen, békésen zajlott az ünnep, a rendőrséghez nem érkezett bejelentés sem lopásról, sem autófeltörésről.

A tegnapi mindenszentek ünnepe városunkban is békésen zajlott. A rendőrség és a polgárőrség is fokozott ellenőrzést tartott a temetők környékén, az intézkedést főként a nagyobb forgalom, illetve a gyakoribb lopások és autófeltörések miatt Heves megye rendőrfőkapitánya rendelte el, szombat este tíz órától vasárnap hajnali négy óráig. A gyöngyösi rendőrkapitányságra ilyen esetről ma délutánig nem érkezett bejelentés. – tudtuk meg Dr. Széchy Zsolttól a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályvezetőjétől.
A megemlékezőket még ma is meghosszabbított nyitva tartással, reggel 7 órától este 9 óráig várják temetőkben. A sírkertek környékén ezen a napon is nagyobb forgalomra kell számítani.
Országszerte tartanak szentmiséket halottak napján. Ma, vagyis november 2-án a keresztény egyház szerint a meghaltakért, illetve üdvösségükért imádkoznak a hívők. Ez a nap egyházi ünnepből vált fokozatosan az elhunytakról való általános megemlékezéssé. Mindenszentekkor pedig azokra a szentekre emlékeznek, akiknek nincs külön ünnepnapjuk.
Ehhez a naphoz kapcsolódik az Egyesült Államokból indult, angolszász eredetű Halloween-ünnep is.
Hliva Éva

Az Aktuális napi hírei (2009-11-02 )

Tovább az archívumra