Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szakmák éjszakája

Szakmák éjszakája

Harmadik alkalommal rendezték meg a Szakmák Éjszakája pályaorientációs programot a József Attila Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A rendezvény elsődleges célja a szakképzés népszerűsítése az általános iskolások körében, továbbá a felnőttképzésbe, felnőttoktatásba bevonható személyek tapasztalatszerzése is meghatározó. Ezen az éjszakán több tucat cég mutatkozott be, valamint számos programban – így a kőműves eszközök kipróbálásában, textilékszer készítésben vagy a gumiabroncs gyártás bemutatásában – is részt vehettek az érdeklődők.

„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” – ez volt a jelmondata az idei Szakmák Éjszakája pályaorientációs programsorozatnak, melyhez idén 3. alkalommal csatlakozott a József Attila Szakgimnázium és Szakközépiskola.
Az ezúttal rendhagyónak számító éjszakán a tornateremben sorakoztak fel a cégek képviselői. Az intézmény tanulói egy különleges divatbemutatóval nyitották meg a rendezvényt.

A tanműhelyekben különböző foglalkozásokat is ki lehetett próbálni. Mátrai Stella szerint érdemes minél korábban tudatosítani a gyermekekben a tovább tanulásra való felkészülést.

– Úgy gondolom, minél hamarabb el kell kezdeni ezt az ismerkedést a szakmákkal. A kislányom ő még csak ötödikes, de a fodrászat nagyon érdekli és többek között azért is jöttünk el, a kisfiam még csak hatodikos, de ő pedig az elektronika, gépészet iránt érdeklődik, úgyhogy azért vagyunk itt – mondta el híradónknak Mátrai Stella.

– Kiskoromban is mindig más színű hajat akartam, meg mindig ilyen furát, szóval ilyen szépet, és hogy ha én csinálom, az úgy érdekel, mert jó csinálni szerintem – magyarázta Mátrai Csenge.

Az emeleten is több szakma képviseltette magát. Aki például hegesztő szeretne lenni, annak lehetősége volt egy szimulátort kipróbálni.

– Mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy a fiatalokhoz az ipari szakképzést közel hozzuk, és ehhez már a 21. század modern technikáit alkalmazzuk. A Learn Virtual Europe Kft. szimulátorokkal készült a mai napra – ismertette ifj. Benus Ferenc, a Learn Virtual Europe Kft. szakmai vezetője.

A rendezvény üzenete az volt, hogy a szakmák jelen vannak az életünkben, a mindennapjainkban és kiemelkedően fontosak.

– Úgy gondolom, hogy a mai 21. században nagyon fontos a szakmáknak a megismerése, hogy minél több tanuló választhassa, hiszen a munkaerőpiacon mindig ezt halljuk, hogy hiány van ebből a szakmából, abból a szakmából. És ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy a tanulók és a család is megismerje – nem csak a szakmát, maga a szakképzést, azokat a fogásokat, amiket ahhoz a szakmához neki el kellene majd sajátítani – magyarázta az iskola igazgatója, Papné Mátyus Zsuzsanna.

Az est vendége volt Ádám Botond is, az udvaron pedig veteránautó kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
10 perc - beszélgetés a világról, a városról, az emberekről...
09:14
Újévi koncert (részlet)
09:16
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
10:01
Reklám
10:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
A szomszéd vár – turisztikai magazin
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
10 perc - beszélgetés a világról, a városról, az emberekről...
18:13
Újévi koncert (részlet)
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nápolyi 1. rész
19:01
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Nápolyi 3. rész
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság