Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Álhír terjed

Álhír terjed

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

2,5 millió forint támogatásra jogosult minden magyar állampolgár. Újabb álhír terjed a közösségi médiában, mely szerint a helyi önkormányzatoktól lakásfelújításra igényelhető ez az összeg. Nem ez az első eset, amikor valótlan információknak dőlnek be a jóhiszemű internetezők városunkban.

A gyöngyösi polgármesteri hivatalban is többen érdeklődtek már arról a 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásról, ami az interneten terjedő álhír szerint 2018 tavaszától minden Magyarországon élő állampolgárt megillet. A cikk szerint a 2,5 millió forintot lakásfelújításra lehet fordítani. A cikk valótlanságot állít – hangsúlyozta Hiesz György polgármester.

– Ami pozitív azt az emberek jó része el is hiszi. Most hogy ez egy rossz áprilisi tréfa volt, vagy a választási kampányban ez egy jó ígéretnek tűnt. Bármelyik úgy gondolom, hogy tisztességtelen visszaérni az emberek bizalmával. Ez sok 10 milliárd forintos kiadás lenne a városnak ha ez igaz lenne. Nincs ilyen döntés nincs ilyen kormányzati szándék, nincs ilyen önkormányzati szándék. Egyszerűen nem lehet ilyen volumenű pénzzel rendelkezni egy önkormányzatnak – magyarázta.

Mivel nem ez az első eset, hogy tömegek dőlnek be egy közösségi oldalon terjedő álhírnek, Hiesz György arra kéri a lakosokat, hogy kezeljék fenntartásokkal az ilyen jellegű híreket.

– Meg kell nézni, vissza kell ellenőrizni, amikor egy ilyen hír van, vagy pedig hivatalosan érdeklődje meg és akkor tényleg rövidre lehet zárni, hogy nincs ilyen. Idős emberek jöttek fogadóórán hétfőn már ezt megkérdezték, de csak mindenkinek azt tudtam mondani, hogy sajnos nem – fűzte hozzá.

A lakásfelújításra alanyi jogon járó támogatásról szóló hírt a Magyar Energiahatékonysági Intézet is cáfolta. Közleményt adtak ki, amiben azt írják, „a Hazai Hatékonyság 2.0 nevű támogatás nem létezik.”


Tovább az archívumra