Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tehetséges diákok

Tehetséges diákok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Első helyezést ért el a Vak Bottyán János Katolikus Szakgimnázium csapata az Anyagtudományi Verseny országos döntőjében, melyet a Miskolci Egyetemen rendeztek meg nemrégiben. A fiataloknak purhabból és fából kellett hajót készíteni, melynek bizonyos paraméterei kötöttek voltak. Az intézmény másik csapata is kiemelkedően teljesített, ők a 4. helyen végeztek.

A Miskolci Egyetem által meghirdetett Anyagtudományi Verseny országos döntőjében két csapat képviselte a Vak Bottyán János Katolikus Szakgimnáziumot. A 8. alkalommal megrendezett tudományos megmérettetésre összesen 6 csapatot hívtak meg egy előzetesen megírt, 15 oldalas esszé alapján.

A gyöngyösi fiatalok kiemelkedően jól teljesítettek, egyik csapatuk, a „Felfedezők” a dobogó első fokáig jutott.

– El kellett készíteni a hajónkat, meg voltak szabva, hogy 150 gr lehet maximum a súlya, 40 cm széles és így elkezdtük építeni és akkor elsőnek kiválasztottunk egy különleges hajóformát, de végülis az első elkészítése előtt nem sikeres lett, mert beázott, nem sikerült a sima felületet kialakítanunk, de utána sok próbálkozás után összehoztunk egy kivételesen jó hajót – mesélte a 11. osztályos Csortos Krisztián.

Ők pedig a „Hajtóművek” elnevezésű csapat tagjai, akik szintén tovább vitték iskolájuk jó hírnevét.

– Csak purhabot és fát tartalmazhatott, és minél nagyobb teherbírással kellett rendelkeznie. A mi hajónk az 4. helyen végzett Miskolcon a versenyen – újságolta a tizedikes Kovács Viktor.

Az esemény célja az volt, hogy a középiskolások figyelmét felhívják arra, hogy a ház szigetelésén kívül mi mindenre alkalmas még a purhab.

– Ennek a versenynek alapvetően az volt a célja, hogy a tanulók elmélyedjenek bizonyos anyagtípusokban. Az idén – mint, ahogy a gyerekek is mondták – a műanyagokról szólt ez az anyagtudományi verseny, és itt nem csak az anyagot kellett ismerni, hanem egy pici fizikai ismereteknek is utána kellett közben nézni, hiszen ugye itt nem olyan mélységben tanuljuk középiskolában akár a műanyagokat, akár a fizikai részt, tehát itt nagyon-nagy óriási munka volt a gyerekek részéről – fogalmazott Híves Rita, gépész szakmai tanár.

Mindkét csapat először mérte össze tudását egy ilyen jellegű versenyen, a végeredményeket követően pedig olyannyira lelkesek lettek, hogy jövőre is indulnak a tervek szerint.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:06
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - Sün Balázs
18:07
Ízelítő - Különkiadás
18:15
Molnár Dániel - Az otthon ott van
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság