Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bemutatkoztak

Bemutatkoztak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pro civitate, vagyis díszpolgári címet kapott több évtizedes tudományos munkásságáért dr. Csizmadia Elek. Fórum című műsorunk első részében az életműdíjas fizikus beszélt életéről és szakmai múltjáról. A műsor második részében a Mátrai Hegyközségi Tanács és a Gyöngyösi Hegyközség új elnökei mutatkoztak be.

A képviselő-testület döntése alapján Gyöngyös Város Díszpolgára címet kapott dr. Csizmadia Elek. A fizikus nevéhez fűződik számos tudományos eredménye mellett az első, teljesen magyar építésű műhold, a MASAT-1 iránystabilizációs rendszerének kifejlesztése és elkészítése. Dr. Csizmadia Elek közel 50 éve dolgozik a Magnetec Ungarn-nál. Új ötleteit pedig igyekszik a cég szolgálatába állítani.

– Volt egy fantasztikus támogatóm a Farkas András, aki a legőrültebb ötleteimet is készpénznek vette és odaállt mellé. Ettől lett a Magnetec az, ami. Amikor odakerültem, egy 30 fős veszteséges cég volt és 2008-ban a gazdasági válság kellős közepén már 8 milliárd adózott nyereséggel zárta a cég az évet az ilyen őrült gondolatok kapcsán. Mert például itt tanultam meg F-magot gyártani, én csináltam az első 1 millió fölötti permeabilitású transzformátorokat – sorolta.

A közelmúltban zajlott tisztújítás a Mátrai, valamint a Gyöngyösi Hegyközségi Tanácsnál is. Kovács Zita édesapjával közösen 8 éve dolgozik a család borászatában. A Mátrai Hegyközségi Tanács új elnöke úgy érzi, elődje, Nyilas János magasra tette a lécet, ám ez motiválja tervei megvalósításában.

– A Mátra most már felvette a szlogent, hogy egységben a hegység. De ezt tényleg így látom és így vallom, hogy egy nagyon szép közös munka kell. Ezért is kértem meg mindenkit, hogy kezdjen el ötletelni. Mit lehetne, mit kellene, hogyan. Üljünk össze és ebből próbáljunk meg közösen megalkotni valami nagyon jó dolgot a borvidék számára – sorolta.

A Gyöngyösi Hegyközség új elnöke több mint 20 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. A Nagy Istvánt váltó Holló Ákos egyik fő célja, hogy a jövőben új lendületet adjon a borvidéknek.

– Én úgy veszem észre, hogy a Mátra kezd egy kicsit középpontba kerülni és kezdik felfedezni kicsit az emberek, nem csak a fogyasztók, hanem a befektetők is. Nagyon örvendetes, hogy nagyon sok új telepítés van a borvidéken, mi ebben egy kicsit le voltunk maradva a 90-es évektől kezdődően mondjuk 2005-ig – magyarázta.

A Hegyközség a jövőben szeretné fejleszteni az utakat, valamint szeretnék megoldani az ültetvények ellenőrzését a gyöngyösoroszi térségben.


Tovább az archívumra