Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változik a műszaki

Változik a műszaki

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén május 20.-tól a gépjárművezetők változást tapasztalhatnak a műszaki vizsgáztatás során. Egy Európai Uniós Jogszabály miatt változnak a gépkocsik megvizsgálásának szabályai. A régi rendszer szerint volt alkalmas vagy alkalmatlannak nyilvánított gépjármű, a mostani szerint pedig a kisebb hibakategóriába tartozók még 2 hónapig közlekedhetnek.

Éppen lengéscsillapítás- és fékmérést végeznek. Május 20-tól egy Európai Uniós Jogszabály értelmében változott a gépkocsik műszaki vizsgálata. A legújabb előírások szerint a súlyadatok és a fékérték alapján egy úgynevezett lefékezettséget számol a rendszer – magyarázza Farkas Imre, és ez alapján minősítik a szerkezetet megfeleltnek illetve alkalmatlannak.

– A régi rendszer szerint volt alkalmas vagy alkalmatlan, most ami csont nélkül levizsgázik, azaz alkalmas megkapja a megfelelő vizsgaérvényességet, van a 2 hónap, ami hibával, de ugyan 2 hónapig még használható és van a teljesen alkalmatlan, amikor olyan hibák vannak, amik sajnos nem engedik meg azt, hogy a gépjármű levizsgázzon – sorolta.

A változtatással nem emelkednek az árak. A szakember javasolja az autó átvizsgálását és a hibák kijavítását a műszaki vizsga előtt.

– A rendszer szerint lehetőség van arra, ha valaki kéri az autóját átvizsgálás nélkül abban az állapotában, ahogy van, úgy vizsgára lehet állítani, de a legkisebb hiba is mondjuk, egy féklámpa nem világít vagy egy rendszámvilágítás nem működik, automatikusan a rendszer alkalmatlannak minősíti – jegyezte meg.

A jármű levizsgáztatása után, a forgalmi engedélyben bejegyzett érvényességi időt illetve a vizsga sorszámát lepecsételik, ezzel igazolva, hogy közúti közlekedésre alkalmassá minősítették, de az erről szóló vizsga bizonyítványt a hatóságok a továbbiakban sem kérik.


Tovább az archívumra