Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Érika a ropogós…

Érika a ropogós…

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődött a cseresznyeszezon. Felgyorsította a cseresznye fejlődését és érését a hirtelen felmelegedés- derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A március eleji erős lehűlések leginkább a Dunántúlon és a Dél-Alföldön okoztak kisebb fagykárokat, és elsősorban a korai fajtákat érintették. Majd a régóta nem látott bő virágzás, már elővetítette a várható jó termést. A nagy meleg hatására már érik a sárgabarack is.

Roskadásig telt gallyak, fürtökben terem a cseresznye ebben a családi gazdaságban. A szomolyai már feketére érett, és a középérésű fajták is pirosak. A korai szinte hullik, és a seregélyek eszik- mondja a gazda.

Itt a mátrai térségben volt ideje beporozni a virágokat a méheknek, a bibék nem száradtak be, a virágzás és a kötődés jó volt, így jó termés ígérkezik. Az országban a termőterület az elmúlt 15 évben folyamatosan emelkedett, a becsült termésmennyiség az idei évben megközelítheti a 20 ezer tonnát- áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. Azonban ebben melegben nem csak a fajták összeérése, hanem a fajok összeérése is tapasztalható.

A 30 celsius fokos hőségben a fák is szenvednek nem csak a szedők. A gyümölcs 50%-át itt is szedd magad akciók formájában értékesítik, mert az országos helyzethez hasonlóan, itt is jelentős a munkaerőhiány. A másik felét pedig szabolcsi és ózdi vendégmunkások szedik majd le – tudtuk meg a gazdától.


Tovább az archívumra