Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A nyugati egyházban általában a keleti ortodoxia kincseiként gondolunk az ikonokra

A nyugati egyházban általában a keleti ortodoxia kincseiként gondolunk az ikonokra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pedig az ikonkészítés nem áll távol a katolikus szellemiségtől sem. Ezt bizonyítja Szász Zsombor, a gyöngyösi ferences kolostorban élő szerzetes is, akinek ikonjai a Fő tér Galériában láthatók ebben hónapban.

A nagyszámú érdeklődő ezúttal nem Szász Zsombor atya lelkipásztori munkájának, hanem kevéssé ismert ikonfestői tevékenységének köszönhetően gyűlt össze a Fő tér Galériában. A római katolikus egyházban a festészet eme formájának nincsenek nagy hagyományai, de a lényeg ugyanaz, mint az ortodoxiában: ikonokat festeni az imádság egy formája. Zsombor testvér papi szolgálatai után, többnyire éjszaka vagy hajnalban fest saját cellájában. Most a kiállításra kis műhelyét is elhozta.

Zsombor testvér nem tartja magát festőnek. Számára továbbra is a legfontosabb a lelkipásztori szolgálat. A festés csak ezek után jöhet. Ugyanakkor örömmel tölti el, ha felkérik egy kép elkészítésére.

Szász Zsombor ikonjainak tehát mindig megvan a helye. A kiállításra is azért került viszonylag kevés darab belőlük, mert tulajdonosai ragaszkodnak hozzájuk. Ám azokból is, amik itt láthatók, kitűnik alkotójuk szándéka: ne mi nézzük a képeket, hanem azok nézzenek bennünket.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2009-12-04 )

Tovább az archívumra