Különféle hivatásokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek a Szakmák sztárjai elnevezésű táborban. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy az interaktív programokkal megkönnyítsék a gyerekek pályaválasztását.
Készül a tészta és a töltelék. Almás lepényt sütöttek ma a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett tábor résztvevői. A szervezők célja, hogy megismertessék a gyerekeket a különféle szakmákkal és segítsék őket a pályaválasztásban.
– Felső tagozatos gyerekeknek szoktuk ezt meghirdetni. Járunk céglátogatásokra, most az Ízek tanodájában vagyunk, itt a cukrász szakmát tanulják meg és próbálják ki, de lesz főzés, voltunk szállodában, ott a vendéglátás egész repertoárját megismerhették a gyerekek – mondta el Zahoreczné Kun Krisztina pályaorientációs tanácsadó.
A táborozók két napot töltenek ételkészítéssel. Ma a cukrász szakmába kóstolhattak bele, holnap pedig a szakácskodással ismerkednek majd, gulyáslevest fognak főzni.
– Lehet látni azt, hogy ki az, aki már rutinosabban nyúl a késhez, vagy például egy keverési folyamatot végigvinni. Van aki pedig teljesen amatőr, de talán ez is a jó, mert akkor belelát, hogy milyen munkafázisokat kell megcsinálni ahhoz, hogy egy sima lisztből egy kész terméket, egy almás lepényt el tudjanak készíteni – magyarázta Nagy Zoltán mesterszakács.
A gyerekek élvezik, hogy a tábor keretein belül nem csak elméletben ismerkedhetnek meg egyes szakmákkal, hanem ki is próbálhatják a munkafolyamatokat.
A tábor szervezői bíznak benne, hogy 5 nap alatt nem csak sok élménnyel, hanem olyan tapasztalatokkal is gazdagodnak a gyerekek, amik segítik majd őket a pályaválasztásban.