Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Muzsika a Szent Anna-tónál

Muzsika a Szent Anna-tónál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

15. alkalommal rendezik meg idén a Muzsikál az Erdő Mátrai Művészeti Napokat. A fesztivál új belépője Abasár volt, ahol Szokolai Dongó Balázs harsona kvartettre készült Kodály és Bartók átiratok ősbemutatóját, a Fölszállott a Páva felfedezettjét, a Pendely Együttest és a Fonó Zenekart is láthatta a közönség.

Igazi kuriózummal jelentkezett új helyszínként Abasár a jubileumi 15. alkalommal megrendezett Muzsikál az Erdő fesztiválon. A Prima-díjas Szokolay Dongó Balázs népzenész Kodály és Bartók darabokat, valamint autentikus népzenét dolgozott át az egyébként klasszikus zenét játszó Corpus Harsona Quartett számára.

– Mind a négyünknek, így a kvartett tagjainak nagyon közel áll a szívünkhöz a népzene. Sajnos ezt mi a zeneakadémián sem és előbbi zenei tanulmányaink során sem tanultunk népzenét. Érintőlegesen csak népdalokat, meg egy-két népdalelemzést, de hát az egy külön szakma, hogy valaki népzenész legyen, és ezért örülünk annak, hogy ez ma meg fog születni – magyarázta Pálinkás Péter, a Corpus Harsona Quartett vezetője.

Bemutatkozott a Fölszállott a Páva énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájának győztese, a Pendely énekegyüttes is. A debreceni lányokra nagy hatással volt a televíziós szereplés, az abasári Szent Anna-tónál előadott dalokkal pedig azt is megmutatták, mit jelent számukra a népzene.

– Ami az egyik legfontosabb, hogy ne csak visszaadjuk, hanem tulajdonképpen sajátunkként tudjuk azt elénekelni. Ehhez szerintem nagyon szorosan hozzákapcsolódik az, hogy meg is éljük azt, amiről énekelünk. Azért fontos, hogy ne csak megtanuljuk és elénekeljük, hanem dolgozzunk, munkáljuk magunkban kicsit, mert így egy kicsit saját részünket is át tudjuk adni, amikor énekeljük ezeket a dalokat – fogalmazta meg Baló Anna.

Különös egybeesés volt, hogy az est harmadik fellépője az a Fonó Zenekar volt, amelynek vezetője, Agócs Gergely, a Fölszállott a Páva zsűrijének is tagja volt, az együttes énekese, Navratil Andrea, pedig a Pendely énekegyüttest mentorállta a televíziós tehetségkutató során.


Tovább az archívumra