Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kő Pált nem igazán kell bemutatni a gyöngyösieknek, hisz két szobra is található a városban

Kő Pált nem igazán kell bemutatni a gyöngyösieknek, hisz két szobra is található a városban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megyében született és jelenleg is Hevesen élő alkotónak most feleségével, Halassy Csilla szobrászművésszel nyílt közös kiállítása a Fő tér Galériában.

A kiállítást megnyitó Kovács Frigyes gyógyszerésznek, a gyerekkori barátnak csak Maczky Vendi marad, de a nagyközönség Kő Pálként ismeri. Kevesen tudják róla, hogy a Munkácsy-díjas, Kossuth díjas és Prima Primissima díjjal kitüntetett alkotó eredetileg festőnek készült. A véletlen hozta, hogy szobrász lett, mint ahogy az sem volt megtervezett dolog, hogy a képzőművészeti iskola tanára lett. Ma már persze egyiket sem bánja.

A tanítványok közül a legkedvesebb Halassy Csilla, a művész felesége. A sokoldalú, a zenélésben is jártas alkotó munkáira ma már a mester a legbüszkébb. Szinte nincs olyan magyar város, ahol a házaspár valamelyik tagjának munkái ne lennének láthatók.

Kő Pálnak gyöngyösi vonatkozású tervei is vannak. A Károly Róbert és a Szent István szobor után örömmel elkészítené a városnak a harmadik királyszobrot, mely IV. Károly és Zita királyné alakját ábrázolná.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-01-07 )

Tovább az archívumra