Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A megyei iparkamara szervezésében géplakatos szintvizsgát tartottak a Mátrai Erőmű tanműhelyében

A megyei iparkamara szervezésében géplakatos szintvizsgát tartottak a Mátrai Erőmű tanműhelyében

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ez a szakma is hiányszakmának minősül, csakúgy, mint több más építőipari és műszaki szakmunka is.

Gecse Dénes nagyon szereti választott szakmáját, a géplakatosságot, mégis csak hat társával együtt szintvizsgázott a Mátrai Erőmű oktatási központjában. A tapasztalatok szerint kevesen akarnak ma géplakatosok lenni.

Alig egy évtized alatt hiánycikké lett a jó fizikai szakember, nincs elég munkáskéz, mert a fiatalok legtöbbjét a diploma, a szellemi munka viszonylagos kényelme vonzza. Éppen ezért további hiányszakmákkal, azaz az ács-állványozó, a kőműves, a hegesztő, illetve a gépi forgácsoló szakmával együtt külön odafigyel a géplakatosképzésre is a megyei iparkamara.

A Mátrai Erőműben három évtizede működik a szakmunkásképzés gyakorlati bázisa. A diákok érdeklődésének felkeltése a hiányszakmák iránt a cég, a diák és az oktató intézmény –esetünkben a József Attila Szakképző Iskola közös érdeke.

Jó motiváció lehet az emelt ösztöndíjon kívül az a magas átlagkereset is, amelyet a végzett szakemberek érhetnek el, ha felkészült, korszerű tudással vágnak neki a munkaerőpiacnak – vélték a szervezők.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2010-01-22 )

Tovább az archívumra