Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az újraélesztés világnapja

Az újraélesztés világnapja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az újraélesztést gyakorolhatták a Mátra Művelődési Központban az újraélesztés világnapja alkalmából. Az eseményt hagyományteremtő céllal indították, hiszen a cél, hogy kisgyermektől a felnőttekig mindenki tudja alkalmazni az újraélesztést éles helyzetben is.

Magyarországon évente 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90 százalékában meg sem próbálják az újraélesztést, aminek hátterében a felkészületlenség és félelem áll. Éppen ezért rendezték meg első alkalommal a Mátra Művelődési Központban az újraélesztés világnapját, ahol lehetőség volt a gyakorlására is.

– Két kicsi gyermekem is van, és miattuk úgy gondolom, hogy ez bármikor szükséges lehet, mert hogyha egy anyuka ezzel tisztában van, hogy hogyan segíthet a gyermekén mikor egy étkezés alkalmával is félrenyelhet bármit – magyarázta Csintalan Istvánné, az esemény egyik résztvevője.

Szülők és gyermekek is kipróbálták a gyakorlatot, mind a felnőtt mind a csecsemő ambu babán.

– A legújabb protokoll ajánlások szerint, nem muszáj, nem kötelező a lélegeztetéses befúvás, de azért ajánlott. Hogyha az ember ezt választja, akkor másodpercenként legalább két erős nyomást kell a mellkasra mérni, utána, ha pedig a befúvást is választom, akkor pedig két befúvás. Most már nem szájból orrba, hanem szájból-szájba végzem a lélegeztetést – sorolta Nagy Krisztina, elsősegélynyújtó szakoktató.

Nagy Krisztina hagyományteremtő céllal indította el a rendezvényt. Azt szeretné, ha az újraélesztés gyakorlatának elsajátítása már kisgyermekkortól kezdve beépülne az oktatásba.


Tovább az archívumra