Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bátorságért

Bátorságért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Öt Heves megyei hivatásos tűzoltó, köztük 3 gyöngyösi kapott Bátorságért Érdemjelet a Belügyminisztériumban nemrégiben. Az elismerést Fehér Zsolt főtörzsőrmester, Kovácsik János főtörzsőrmester, és Kovács Norbert őrmester, a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói vehették át, akik egy abasári családi ház melléképületeiben keletkezett tűznél 17 gázpalackot vittek ki a lángok közül, megakadályozva, hogy azok felrobbanjanak.

Ezek a képek még augusztusban készültek Abasáron – kigyulladt egy családi házzal egybeépített melléképület. A kiérkező tűzoltók több oldalról, négy vízsugárral kezdték el oltani a tüzet. Az egységek a tűzoltás és gázpalackok kilövésének idejére az égő épületek környezetében álló ingatlanokból több mint 50 embert menekítettek ki.

Tizenhét gázpalackot vittek ki a lángok közül. Az itt végzett kiemelkedő munkájáért Bátorságért Érdemjelet vehetett át Fehér Zsolt, tűzoltó főtörzsőrmester nemrégiben Budapesten.

– Húsz éve dolgozom a Gyöngyösi Tűzoltóságnál, és azt hiszem, hogy ez az abasári káreset volt az, ami legjobban meghatározta a pályafutásomat – mondta el Fehér Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc 62., és a köztársaság kikiáltásának 29. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen Kovácsik János főtörzsőrmester is elismerést vehetett át.

– Három melléképület égett, és kiérkezésünkkor azt hiszem kettő darab propánbután gázpalack robbant fel és utána beavatkozás közben is robbantak fel palackok, tehát ez jelentette a legnagyobb problémát, valamint a vízhiány – magyarázta Kovácsik János tűzoltó főtörzsőrmester.

A 3. kitüntetett pedig Kovács Norbert őrmester volt, aki szintén Bátorságért Érdemjelet kapott.

– Nagyon nagy elismerés ez nekünk egy ilyen hivatásban egy ilyen kitüntetés. Október 23-i ünnepség alkalmával vehettük át ezeket a kitüntetéseket Budapesten – fogalmazott.

Helyt állt még a legnehezebb helyzetben egy egri és egy hevesi hivatásos tűzoltó is, akiket szintén elismertek társaikkal együtt.


Tovább az archívumra