Befejeződött a szüret a Mátrai Borvidéken, már csak a kései szüretelésű szőlőket szedik. Az idei évjárat nagyon jónak ígérkezik a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke szerint. Az időjárás korai érést és szüretet produkált, így az újborok már palackban vannak és megjelentek a piacon.
Üresek a tőkék, üres a határ, nagyjából befejeződött a szüret a Mátrai Borvidéken. Javában tart a feldolgozás, préselik a Cabernet Franc-t ebben a gyöngyöstarjáni borászatban.
Nagy mennyiségű termést produkált az idei év, annak ellenére, hogy a légköri aszály miatt voltak olyan szőlők, amelyek jelentős súlyveszteséget szenvedtek, hektáronként 130 mázsa szőlő is termett – mondta el Kovács Zita.
A nagy melegnek köszönhetően nagyon jól cukrosodtak a szőlők, ezért már most látható, hogy elég magas alkoholtartalma lesz majd a boroknak. Az Irsai Olivér és a rosé újborok már palackban vannak és megjelentek a piacon – tudtuk meg az elnöktől.
Mivel országosan is hasonló jó termést takarítottak be a borvidékeken, mindenhol tele vannak a pincék, ezért a szakember szerint embert próbáló feladat lesz ezeknek a nagyon jó minőségű boroknak piacot találni.