Kóstolóval egybekötött gluténmentes étrendről tartott előadást Tóthné Gyulavári Mónika Jászárokszálláson, a városi könyvtárban. A bemutató során szó esett a sikérérzékenység tüneteiről is, melyeket megfelelő étkezési szokásokkal lehet szabályozni.
Különféle gluténmentes ételekkel készült a résztvevőknek Tóthné Gyulavári Mónika dietetikus, aki prezentációjában elmondta mikre kell odafigyelniük azoknak az embereknek akik gluténérzékenységben szenvednek, illetve azoknak, akik a környezetükben élnek.
– Nagyon jellemző tünete a hasmenés, a krónikus hasmenés, és a széklet ilyenkor erősen bűzös, zsírfényű, ez azt jelenti, hogy a zsiradék nem tud felszívódni, a zsírban oldódó vitaminok is ürülnek ebben az esetben. Illetve haspuffadás jellemző, gyerekeknél nagyon jellemző tünet, hogy elvékonyodik hasfal és igen püffedt, felfújódott hasat tapasztalunk – magyarázta Tóthné Gyulavári Mónika dietetikus.
Hozzátette, elsősorban szakorvosnak kell diagnosztizálnia a betegséget, hiszen a jellemző tünetek közt van olyan, ami utalhat másfajta betegségre is, nem feltétlenül cöliákiára kell gondolnunk, ezért fontos egy szakember véleménye, illetve csak úgy írnak elő gluténmentes étrendet valakinek, ha az illető rendelkezik szakorvosi véleménnyel.
– Tej, tejtermékeknél az ízesítés nélküli tej, túró, sajt, juhtúró, ezek bátran fogyaszthatók, a natúr kefír, joghurt, joghurt hab, tejföl, ezeknél figyelni kell már, hogy nem tartalmaz-e. Nagyon sokszor tapasztaljuk, most már tejföl helyett is frissföl, ez nem igazi tejföl, tehát ezeknél már mind meg kell nézni az összetételét, hogy valóban mit tartalmaz – hívta fel a figyelmet a dietetikus.
A szakember előadásában arra is kitért, hogy aki sikérérzékenységben szenved, annak külön edényekből, külön kanállal kell főzni, és még a hozzávalókat is külön vágódeszkán, külön késsel kell felszeletelni, nehogy érintkezzen glutént tartalmazó anyaggal. Az előadás után a dietetikus által készített gluténmentes ételeket a résztvevők meg is kóstolhatták.