Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Huszárhagyományok

Huszárhagyományok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Nádor huszárokra és a gyöngyösi huszárezredet alapító legendás parancsnokra, Herteleny Gáborra emlékeztek az egykori huszárlaktanyában a Vármegyeház téren. A Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület tagjai minden évben koszorúzással róják le tiszteletüket a gyöngyösi huszárhagyományokra emlékeztető márványtábla előtt.

Huszárnótával kezdődött a Vármegyeházán az a megemlékezés, amellyel Hertelendy Gábor és a több mint kétszáz éve alapított Nádorhuszárok emlékét elevenítették fel. A Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület minden évben ünnepélyes keretek között az ezred alapításának évfordulóján rója le tiszteletét a több évszázados gyöngyösi huszárhagyományok előtt.

– Ma 218 éve annak, hogy egy frissen alapított huszárezred, élén Hertelendy Gábor huszár ezredessel, elfoglalta kijelölt új garnizonját Gyöngyös városában. Történelmi tény, hogy 1800. október 26-án jelent meg városunkban az első szervezett katonai erő és ettől az időponttól tekinthetjük katonavárosnak Gyöngyöst – ismertette Szoboszlai Endre, a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület elnöke.

Hertelendy Gábor, a legendás parancsnok, vagyonát egy katonai akadémia létrehozásának céljából a városra hagyta. A Nádorhuszárok csupán három évtizedig állomásoztak Gyöngyösön, mégis ők tekinthetők a gyöngyösi helyőrség első alakulatának.

– Ezen a helyen pedig nem csak a legendás parancsnokra, a huszáraltábornagyra, hanem az első katonai szervezetre is emlékezünk, amelynek jász, kun, hajdú huszárai több mint 200 éve megalapozták a gyöngyösi helyőrség katonai hagyományait – sorolta Szoboszlai Endre.

Az ünnepélyes megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták a gyöngyösi huszárságnak emléket állító márványtáblát.


Tovább az archívumra