Soha annyi libahús és máj nem fogy egy évben, mint ezekben a napokban. Márton napján évszázadok óta szinte köztelező étel. A hagyomány szerint ugyanis akár a jövő évi jóllét múlhat rajta. Ebben az időszakban – azon túl, hogy számos óvoda életben tartja a tradíciót – az éttermek közül is sokan akciókkal és libás ételekkel várják az érdeklődőket ezekben a napokban.
Püspökfalat. Gyakran használjuk, mégis csak kevesen tudjuk, honnan ered ez a szavunk. Pedig évszázados hagyománya van –és Márton naphoz köthető. A levágott liba hátsó részéből ugyanis illett kóstolót küldeni a papnak.. Márpedig ilyenkor sok libát vágtak, hiszen a jövő évi jólét múlott azon, esznek-e belőle ilyenkor. Gazdasági oka is volt: meg kellett tizedelni az ekkorra felduzzadt liba állományt. Márton napi lakomáról már a 1100-as évekből van feljegyzés.
November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja Ekkor ért véget a gazdasági év, az állatokat is behajtották a legelőkről, kezdetét vette a téli pihenés.. Ilyenkor bőven ettek ittak, hogy a következő évi jó termést is biztosítsák. És volt is miből lakomázni, a cselédek ilyenkor kapták meg az évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát. Aki pedig nem evett belőle azt kockáztatta, hogy a következő években éhezni fog. Ezt a hagyományt ma számos étterem életben tartja. Eben az időszakban libából készült ételeket kínálnak, sokan akciókat hirdetnek. De a legtöbb óvodában is megemlékeznek a libás hagyományokról.
Az evés-ivás mellett arra is jó ez a nap, hogy megtudjuk, milyen idő várható. Ha Márton napján hó esik, enyhe tél lesz, ha azonban nem havazik, kemény, csapadékos hideg tél jön.. Eszerint idén ez várható. Meglátjuk…