Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Almásy hazatért

Almásy hazatért

Almásy hazatért! Elfoglalta méltó helyét az Almásy Pált ábrázoló monumentális festmény a Vachott Sándor Városi Könyvtár kiállítóterében. Az 1880-as években – Kovács Mihály festő által – készített alkotást egy hónapon keresztül retusálta Sajnovics Péter. Az egri Dobó István Vármúzeum raktárából előkerült egész alakos portrét 5 évre kapta kölcsön Gyöngyös Város Önkormányzata.

Az Aba Sámuel Történelmi Daloskör nyitotta meg az ünnepséget a Vachott Sándor Városi Könyvtárban.
Végre elfoglalta méltó helyét az Almásy Pált ábrázoló, kerettel együtt 3x 2 méteres monumentális festmény, amely Kámán Árpád kutatómunkája nyomán került elő nemrégiben.

– 26 éve tudomásom volt erről a festményről, de sohasem szántam rá időt, hogy meg is keressem, hogy létezik-e még egyáltalán. Azt tudtuk, hogy ez annak idején 1885-ben készült, és elhelyezték az egri megyei közgyűlés termében, és ott volt egészen 1949-ig. 60 évvel ezelőtt ezt onnan eltették valahová, különböző raktárakba került, ahogy megtudtam, végül kikötött az egri vármúzeumnak egy védett raktárában – mondta el.

A nyugalmazott történelmi tanár felkereste az önkormányzatot, mely több mint 1 millió forinttal támogatta a Dobó István Vármúzeumtól kölcsönkapott alkotás átszállítását és retusálását. Ez utóbbit Sajnovics Péter végezte 1 hónapon keresztül.

– Nagyon szennyezett volt és töredezett volt a felülete és ezt a képet valamikor levették a vakrámáról, és feltekerhették, de nem csak feltekerhették, hanem össze is hajtogathatták, úgyhogy nagyon töredezett volt a felülete, és ezt valaki még – úgy saccolom, hogy az 50-es, 60-as évek elején – ezt kicsit úgy restaurálhatta és gyakorlatilag a képet 30 %-ig átfestette ezek miatt a töredezések, repedések miatt. És ezeket el kellett távolítani, ezeket a repedéseket és így jutottam el a teljesen eredeti állapothoz – ismertette a szakember.

Hiesz György polgármester, köszöntő beszédében úgy fogalmazott: jobb, méltóbb helyen van itt a festmény a szülővárosában.

– Nagyon köszönöm a testületnek, hogy partner volt, azokat az anyagi javakat, amik kellettek a legszükségesebbekhez, meg tudta teremteni a testület. És én is hagy köszönjem meg a Dobó István Vármúzeumnak, és külön H. Szilasi Ágota művészettörténésznek, és a vezetésnek, hogy ilyen rugalmasan állt a dologhoz – fejtette ki.

Az esemény különlegességét adja, hogy Almásy Pál idén éppen 200 esztendeje született – hangzott el az ünnepségen.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
14:58
A GG Tánc Eger produkciója
15:03
Üzleti negyed – gazdasági magazin - ismétlés
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:32
Reklám
16:36
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Zárógála - Vidróczki Néptáncegyüttes
19:03
Reklám
19:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság