Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gála az elfogadásért

Gála az elfogadásért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Flashmobokkal, rajzpályázatokkal és gálaműsorral is készültek a Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Intézmény tanulói és pedagógusai a fogyatékkal élők világnapja alkalmából. Az intézmény egy egész hetet szentelt arra, hogy ilyen módon érzékenyítsék a gyöngyösi gyerekeket és felnőtteket.

Eredményes és munkás hét áll a Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Intézmény diákjai és pedagógusai mögött. Egy hetes programsorozattal készültek a Fogyatékkal élők világnapja alkalmából. A város több pontján flashmobot rendeztek, valamint rajzpályázatot hirdettek.

– Ezt a többségi általános iskolásokban tanuló diákoknak írtuk ki, alsó és felső tagozatosoknak külön kategóriában. A témája a fogyatékossághoz kapcsolódó, hogy hogyan is gondolkodnak, hogyan éreznek, mi az ő véleményük a fogyatékossággal élőkről. Nagyon szép eredmények születtek, több mint 100 pályamű érkezett – mondta el Daru Éva intézményvezető.

Hiesz György polgármester elmondta, büszke rá, hogy Gyöngyös példaként állhat sok település előtt. Hiszen a gyógypedagógiai intézmény mellett az Autista Segítő Központ és a Hétszínvirág Napközi Otthon szakemberei is sokat tesznek a fogyatékkal élők képzéséért, integrációjáért.

– Általában nem ez jellemző a társadalomra, a közösségekre, hogy észreveszik azt, aki gonddal küzd. Értelmi fogyatékost, vagy olyan testi fogyatékosságban szenvedőt, aki született, vagy szerzett rokkantsága folytán óriási hátrányba kerül tanulásban, életvitelben, munkaválasztásban és amikor egy ilyen figyelemfelhívás van és ennyi cég, meg ennyi jó szándékú ember kapcsolódik, akkor ennek a híre elmegy és évről évre egyre több támogató, segítő jön – fogalmazott.

Horváth László hangsúlyozta, fontos, hogy a társadalom észrevegye és megtanulja értékelni azokat a képességeket, amikben a fogyatékkal élők tehetségesek.

– Azt mondja Weöres Sándor, hogy minden emberben van olyan kincs, ami belőled hiányzik és a legfontosabb az, hogy tanulj meg másoktól tanulni. Tehát minden fogyatékkal élő embertársunkban van olyan kincs, ami bennünk nincs. És sokszor az egészségeseknél, úgymond épeknél is rájövünk arra, hogy sok fogyatékkal élhetnek ők is – vélekedett.

A gyerekek színes gálaműsorral készültek szüleiknek, a városvezetőknek, az iskolát támogató cégek képviselőinek és minden vendégnek, aki elfogadta a meghívásukat.


Tovább az archívumra