Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Korán jött az influenza

Korán jött az influenza

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Feleannyian oltatnak – kétszer annyi a beteg. Évről évre egyre kevesebben adatják be az influenza elleni védőoltást, ezzel párhuzamosan egyre többen jelentkeznek a rendelőkben influenzás tünetekkel. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a súlyos szövődmények elkerülése érdekében még most is érdemes beadatni a védőoltást, a védettség a járvány érkezéséig még kialakulhat.

Heves megyében még nincs járvány, bár már kimutatták a vírust és egyre több a beteg a rendelőkben. Az influenza tünetei a megfázáshoz hasonlóak. A betegség hirtelen kezdődik, magas lázzal, köhögéssel, torokfájással, izomfájdalommal és rossz közérzettel jár. Ezen kívül súlyos szövődményekkel társulhat, mint például tüdőgyulladás, de kaput nyithat más kórokozóknak is.

Idén a szokásosnál hamarabb jelentkezett az influenza vírus hazánkban. Gyöngyösön a tavalyi hasonló időszakhoz képest az emberek duplája mutat influenzaszerű tüneteket – tudtuk meg dr. Nagy Éva háziorvostól. A doktornő mindenképp ajánlja a védőoltás beadatását, hiszen a védettség két hét alatt alakul ki.

– Idén azért elég kevés beteg jelentkezett eddig védőoltásra, nagyjából fele mint amennyi tavaly. Szokásos betegeink jönnek, úgymond, akik évek óta rendszeresen kapják főleg az idősebb korosztály tehát a 60, 70 évesek, akik kisgyerekekkel foglalkoznak, tehát tanítók nagyon gyakran jönnek védőoltásra, a többi ember egyelőre nem volt – foglalta össze a háziorvos.

A 3 évnél fiatalabb gyerekek nem kaphatnak ugyan védőoltást, esetükben azt ajánlják, hogy a szülők és nagyszülők adassák be, így csökkentve a fertőzés esélyét.


Tovább az archívumra