Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vörös kód

Vörös kód

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Vöröskód-riasztást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióban csütörtök estétől a nagy hideg miatt. A vörös kód eljárásrendje szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt. Gyöngyösön a Hajléktalanok Gondozóházában felkészültek az extrém időjárási viszonyokra.

„Egymásra és önmaguk testi épségére fokozott figyelemmel legyenek, lehetőség szerint a szálló területén tartózkodni szíveskedjenek” –olvasható a felhívás a Hajléktalanok Gondozóházában.

A következő napokban fokozottan oda kell figyelni az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre. Tegnap estétől ugyanis vöröskód-riasztást adtak ki a zord időjárás miatt.

– Gyakorlatilag, aki bent van, és nem szeretne, akkor egyáltalán nem kell kimennie, sőt kérjük is az ügyfeleinket, hogy maradjanak bent ebben az időszakban kiváltképpen. A nap 24 órájában van forró tea, illetve minden nap érkezik a Magyar Élelmiszerbanktól, illetve a Tescótól friss pékáru, zöldségek, gyümölcsök, különféle élelmiszerek, amivel tudjuk segíteni az ügyfeleket – mondta el Őszi Benjamin, a Hajléktalanok Gondozóháza vezetője.

Gyöngyösön a legtöbb rászoruló kihasználja a melegedőt, sőt teljes teltházzal működnek jelenleg is. Mintegy 40 fő veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

– Ez az időszak általában is túlterheltnek mondható, de most már az elmúlt 1 évben teltházzal működött az intézmény. Most is érkeznek igények, vagy jelzések, hogy szeretnének jönni, ilyen esetekben tovább szoktuk irányítani más hajléktalanellátó intézménybe az ügyfeleket. Nyilván, hogyha az esti órákban érkezik aznap éjszakára a folyosón, vagy pótágyon megpróbáljuk elhelyezni az ügyfeleket – magyarázta.

Az utcai szociális munka is elindult novembertől, így minden nap 6-tól este 10 óráig járják az utcákat a veszélyhelyzetben lévők felkutatására.

A szakemberek a lakosság segítségét is kérik, hogy amennyiben hajléktalan embert látnak az utcán, értesítsék a hatóságokat, vagy hívják a regionális diszpécserszolgálatokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság