Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyalogosan is veszélyes

Gyalogosan is veszélyes

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem csak az autósoknak okoz gondot a havazás és a jegesedés. Sokan gyalogosan szenvednek balesetet ebben az időszakban a csúszós járdaszakaszokon. Gyöngyösön röntgen van és a kisebb sérüléseket ellátják, de ha komolyabb a baj, a hatvani traumatológiára kell menni. Az orvosok fokozott óvatosságra intenek a balesetek elkerülése érdekében.

A téli hónapokban gyakran jegesek a járdák, az emberek emiatt könnyebben elesnek, a kedvezőtlen időjárási körülmények pedig tovább fokozzák az elcsúszások esélyét. Ebben az időszakban többen jelentkeznek a kórházban valamilyen végtagsérüléssel, általában zúzódásra vagy törésre gyanakodva – tudtuk meg ifjabb Dr. Kovács Istvántól.

– A rendelési időben minden hozzánk forduló beteget fogadunk, megröntgenezünk és amennyiben nem nagy elmozdulással járó viszonylag egyszerűbb törése van, akkor begipszeljük, hogyha viszont felmerül az, hogy valamilyen belső rögzítés kell, vagy komolyabb traumatológiai ellátás, akkor tovább irányítjuk Hatvan traumatológia irányába őket – részletezte a Bugát Pál Kórház orvosa.

Az orvosok fokozott óvatosságra intik a lakosokat: célszerű elkerülni a jeges, havas járdákat, helyettük a már letakarított, száraz felületet kell keresni. A botot használók figyeljenek a bot végén található gumi rendszeres cseréjére. Emellett érdemes szedni a csontok épségéért felelős vitaminokat és különböző gyakorlatokat végezni.

– Amit rövidtávon lehet csinálni az igencsak kevés, itt mozgásfejlesztő gyakorlatok és olyan technikák, eséstechnikák fejlesztése segíthet, illetve a csontritkulás elkerülésével lehet még segíteni – jegyezte meg a szakember.

Amennyiben bárkit baleset ér, elcsúszik a jégen, elesik és sérülést szenved, mindenképp hívjon segítséget vagy tárcsázza a 104-es segélyhívó számon elérhető mentőszolgálatot.


Tovább az archívumra