Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A katonai karjelzések gyűjtése valójában az elmúlt 20 évben kezdődött Magyarországon

A katonai karjelzések gyűjtése valójában az elmúlt 20 évben kezdődött Magyarországon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Azután, hogy ezek a megkülönböztető jelzések elterjedtek a magyar honvédségnél. Ma mintegy 2000 különböző jelvényt ismerünk, ezekből 600-at mutat be a Mátra Honvéd Kaszinóban rendezett kiállítás, köztük több különlegességet i

Hutás Gábor 600 darabot hozott el abból a mintegy 1700 darabot számláló kollekcióból, amelyet 10 év alatt gyűjtött össze. Az egyébként jelvényeket, egyenruhákat és rendfokozatokat is gyűjtő fiatalember azon kevesek közé tartozik, akik civilként űzik ezt a hobbit a Magyar Rendőr-relikviagyűjtők Egyesületének keretein belül.

A katonai karjelvények története viszonylag rövid időre nyúlik vissza. A nagyvilágban a 2. világháborút követően terjedtek el, nálunk viszont igazából csak 20 éve használják ezeket. Igaz azóta tömegesen, és zavarba ejtő változatosságot mutatva. A képet színesíti, hogy jónéhány alakulat a Magyar Honvédség átszervezése folytán azóta megszűnt.

Így járt a Nagyoroszi légvédelmi alakulat és hasonló a helyzet az egri Bornemissza Gergely felderítő zászlóaljjal, amelyet 2007-ben Debrecenbe helyeztek át. A megszűnt alakulatok azonosító karjelzései ma már történelemi relikviának számítanak, s mint ilyenek, a gyűjtőknek szinte észrevétlenül történelmi, heraldikai, haditechnikai ismeretek egész sorát adják át. Ezért egyre népszerűbb ez a terület a gyűjtők körében. A kiállítás a Mátra Honvéd Kaszinóban március közepéig látható.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-03-05 )

Tovább az archívumra