Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A forradalom évfordulóján

A forradalom évfordulóján

Az 1848-49-es Magyar Forradalom és Szabadságharc 171. évfordulója alkalmából városi ünnepséget rendeztek Gyöngyösön is. A hagyományokhoz híven, a megemlékezés Bogdán József egykori honvéd tizedes sírjánál kezdődött, és az Orczy – Kastély falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzását követően, a Berze Nagy János Gimnázium diákjai idézték meg a forradalom történéseit, „Megbocsátani lehet, de felejteni nem” című műsorukban.

Az első megemlékezők már délelőtt fél 9-kor a felsővárosi temetőben gyülekeztek, hogy megkoszorúzzák az 1899-ben elhunyt Bogdány József tizedes sírját. Idén Engelleiter Zoltán, a Helyőrségi Nyugállományúak Klubjának elnöke mondott beszédet, hangsúlyozva, hogy a forradalom és szabadságharc emléke egyre tisztábban, s mindenki által nagyra becsült módon él. A nyugállományú alezredes külön kiemelte a gyöngyösiek szerepét a szabadságharcban. Közülük egy, akinek a sírjánál most összegyűltek. Engelleiter Zoltán arra emlékeztetett, hogy ezt a korábban elfeledett síremléket a 80-as években Sereg József, a városszépítő egyesület akkori elnöke találta meg.

Előtte és a többi ismeretlen 48-as hős előtt tisztelegtek azok, akik eljöttek ide koszorúzni. A Bogdány-sírnál megjelentek a hagyományőrző Nádor huszárok, akik az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Század tisztjeivel együtt álltak díszőrséget. Ez pedig már a március 15-i megemlékezések következő helyszíne, az Orczy kastély, ahol az 1849. április elsején itt tartott haditanács emléktáblájának koszorúzására gyűltek össze több százan. Gyurkó László Tűzmadár című művének meghallgatása után a helyi önkormányzatok és hivatalok, pártok, egyesületek, valamint a város intézményei helyezték el az emlékezés koszorúit, több mint ötvenet.

Az ünneplés a Könyves Kálmán téren, az erre az alkalomra feldíszített 1848/49-es emlékműnél folytatódott. A forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján Hiesz György polgármester mondta el az ünnephez kapcsolódó gondolatait, ezúttal nem a pesti forradalom vagy a tavaszi hadjárat eredményeit méltatva, hanem arra keresve a választ, hogyan jutottunk el a forradalomhoz, és végül mi okozhatta annak bukását. A város vezetője arra emlékeztetett, hogy a forradalom után 30 év és keserű tapasztalatok kellettek ahhoz, hogy a reformkori álmok megvalósuljanak. Ám úgy tűnik – emelte ki a polgármester – , hogy a magyar történelemben pár évtizedenként minden elfelejtődik, újra kezdjük vitáinkat, s nem rendezzük közös dolgainkat. Márpedig – mint mondta – párbeszéd kell.

Közös dolgaink rendezéséről szólt a Berze Nagy János Gimnázium diákjainak Megbocsátani lehet, de felejteni nem című műsora is, melyet az ünnepség következő részében láthattak a megemlékezők. Az előadott fikciós történet 1874-ben játszódik egy bálban, melyet a császárné azért szervezett, hogy végleg összebékítse az osztrák és magyar urakat. A tanulság, amit a cím is sugall: megbocsátani lehet, de felejteni nem.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
14:58
A GG Tánc Eger produkciója
15:03
Üzleti negyed – gazdasági magazin - ismétlés
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:32
Reklám
16:36
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Zárógála - Vidróczki Néptáncegyüttes
19:03
Reklám
19:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság