Ezt a húsvét előtti hétre várják, de már most több helyen akciókkal csábítják a vevőket. Az ünnep előtt azonban nemcsak a vásárlók, hanem több hatóság szakemberei is betérnek a boltokba.
Többen már összeállították az ünnepi menüsort, de még csak kevesen vásárolják meg a hozzávalókat. De akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem, vagy csak szerényen készülnek a húsvéti ünnepekre.
Most még csak naponta egy – két vásárló vesz ezekből a termékekből. – mondja az üzletvezető. És az idén a húsvét sem igazán szerencsés időpontra esik. – az emberek még nem kapják kézhez a fizetést – magyarázza Tari Istvánné.
De nemcsak az üzletekben, hanem a piacokon, vásárokon, vendéglátóhelyeken is készülnek a húsvétra. És az ellenőrök is ezeket a helyeket járják, elsősorban a sonkát, tojást, húsárut, csokoládé nyuszit ellenőrzik. A revizorok tavaly Heves megyében, egész évben, több mint 25 millió forint bírságot szabtak ki.
A húsvéti élelmiszerellenőrzések április 4.-éig tartanak, a szavatossági idő lejártának ellenőrzésén túl az összetevőket és az előírt hőmérsékleten való tárolás helyességét is vizsgálják. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljanak a fogyasztók – figyelmeztet a szakember.
Hliva Éva