Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tisztán Gyöngyösön

Tisztán Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új drogprevenciós programot indított Gyöngyös Város Önkormányzata valamint a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum egy 75 millió forintos nyertes uniós pályázatnak köszönhetően. A projektbe a kábítószer szempontjából leginkább fertőzött városrészek mellett beemelték Gyöngyöspatát és Halmajugrát is. A kezdeményezésnek 3 célcsoportja van: az érintett fiatalok, a szülők és a szakemberek.

„Célzott prevenciós tevékenységek a droghasználat megelőzése érdekében” címmel új drogprevenciós projekt indult a városban és vonzáskörzetében. A nyertes 75 millió forintos uniós pályázatnak köszönhetően hamarosan még több megelőző programot valósítanak majd meg és nem csak előadások keretében hívják fel a figyelmet a problémára, hanem fertőzött, veszélyeztetett területeket is rendszeresen látogatnak.

– Aki még menthető, meg prevencióval valami más út felvázolható előtte, vagy 1-2 lélek megmenthető – már ez is óriási eredmény lesz. Tehát én nem várok csodákat, csak azoknak, akik majd utána folytatni fogják a munkát, az itt lévő szakemberek – hogy legyen valami követendő magatartási minta – fogalmazott a program kapcsán Hiesz György polgármester. Kiemelte: akkor van értelme ennek az egésznek, ha értelmes célra fordítódik a forrás, és lesz foganatja.

Három célcsoportja van ennek a kezdeményezésnek, az első a droghasználattal érintett fiatalság.
– Velük először próbálunk olyan csoportokat létrehozni, amik arra vonatkoznak, hogy hogyan tudják a saját konfliktusaikat kezelni, és olyan értékeket átvinni az ő életükben, amik azt segítik, hogy ne a drog felé forduljanak. A másik pedig, hogy olyan szabadidős tevékenységeket terveztünk, amelyek eltávolítják őket a drogtól – például művészeti tevékenység, például sport tevékenység, tehát minden olyan, ami örömöt ad az életben, hogy ne a drog legyen az, ami az örömforrás a számukra – magyarázta Illés Veronika, a KEF tagja.

A másik két célcsoport pedig a szülők, és a szakemberek – tette hozzá Illés Veronika, aki kiemelte: igyekeznek feltérképezni Gyöngyösön, hogy melyek azok az intézmények és kik azok a szakemberek, akik ezekbe a munkákba bevonhatóak.

Egyebek mellett szülőklubot, sporttábort, meseterápiás foglalkozást és esetmegbeszéléseket is szerveznek majd az érintetteknek – derült ki a projektindító rendezvényen.


Tovább az archívumra