Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Telefonbetyárok

Telefonbetyárok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Heves megyében tavaly 91 esetben tévesen, ebből 16 alkalommal pedig szándékosan megtévesztő módon riasztották a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltséget. Ez szabálysértést jelent, ahol a bíróság pénzbüntetést, vagy közmunkát is megítélhet. Ezen felül pedig minden esetben meg kell téríteni a bejelentéssel okozott kárt, ami akár százezer forintot is jelenthet.

A tavaly 16-szor vonultak a gyöngyösi tűzoltók szándékosan téves riasztáshoz. A témával kapcsolatban megkerestük a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságát, akik írásos közleményben válaszoltak.

Azt írják: „Gyakran előfordul, hogy valaki jóhiszeműen riasztja a tűzoltókat, ám a tűzoltók a jelzett helyen csupán egy fűtés miatt füstölő kéményt, vagy kerti grillezést találnak. Ezekben az esetekben a telefonáló segítő szándékkal hívta a tűzoltókat, vagyis semmilyen szankciót nem szükséges alkalmazni. Nem ritka azonban, hogy valaki nem segítő szándékkal telefonál, hanem szándékosan félrevezeti a készenléti szerveket azzal, hogy meg nem történt eseményhez riasztja őket. Ez szabálysértés.”

A katasztrófavédelem ilyen esetekben feljelentést tesz és amennyiben az ügy a bíróság elé kerül, úgy rendszerint pénzbüntetéssel jár, azonban közmunkára is ítélhetik az elkövetőket.

Hozzátették: „minden esetben kötelezik az elkövetőt arra, hogy térítse meg a bejelentéssel okozott kárt is, vagyis a tűzoltógépjárművek vonulási költségét. A kár nagysága adott esetben a százezer forintot is elérheti.”
Az Igazgatóság elmondta az ilyen szándékosan megtévesztő hívások veszélyt is jelentenek, hiszen míg a tűzoltók az alaptalan hívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleg segítségkérés, ahová később érnek oda. Esetleg távolabbi tűzoltóságról kell autót kiküldeni.

„Legtöbbször fiatalok telefonálnak azzal az ürüggyel, hogy valahol tüzet véltek felfedezni. A mobiltelefonról, vagy utcai telefonfülkéből érkező hívások többnyire névtelenek. A hívások lenyomozhatók, a beszélgetés rögzíthető, és a viccnek szánt bejelentés komoly büntetést von maga után.” – áll a közleményben.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
14:59
Méhlegelők - filmetűd
15:01
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Zongoraavató hangverseny (részlet) 4.
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:12
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság