Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tavaly az átlagosnál 700-al több fuvarozó cég szűnt meg az országban

Tavaly az átlagosnál 700-al több fuvarozó cég szűnt meg az országban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gazdasági válság miatt nem tudtak a piacon maradni, és a magas üzemanyagár is nehezítette a helyzetüket. Az elmúlt egy évben közel 20%-os volt az áremelkedés. A vállalkozások csökkentették dolgozóik számát, és járműveikből is kevesebbet indítottak útnak, mint korábban.

Múlt héten 4 Ft-al emelkedett a benzin, és 6Ft-al a gázolaj ára, így átlagosan egy liter 95-ösért 337Ft-ot, gázolajért pedig 312Ft-ot kérnek a kutakon. A magas ár a fuvarozó vállalkozások életét nagyban befolyásolja. Ennél az adácsi cégnél az elmúlt évben 10%-os létszámleépítés volt, és 30 járművel csökkentették a gépparkjukat. A családi vállalkozást még 1990-ben alapították, azóta belföldön és külföldön is szállítanak, most a megmaradt 75 járművel. Soha Tamás ügyvezető elmondta: ők most nem a géppark fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, inkább a telephelyüket bővítik a megmaradt pénzekből, aminek a nagy része már elfogyott. Nagy a harc a piacon belül, pár eurós különbségek döntik el, hogy ki kapja a munkát. Problémát jelent még az is, hogy sok magyar gyártó cég nem magyar fuvarozóval szállítatja termékeit, így a külföldieknek kedveznek. A mostaninál erősebb összefogásra volna szükség a fuvarozó cégek között – véli Soha Tamás. Szerinte így könnyebben talpra tudnának állni a cégek. A megrendelők viszont nem alkalmazkodnak az újabb árakhoz.

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége azt javasolta év elején a cégeknek, hogy kalkulálják be az esetleges üzemanyagár-emelkedést az áraikba, és „nem tervezett költségek” néven egy új alapot is hozzanak létre balesetek esetére, mert egy esetleges kár vagy sérülés a kisebb cégek végét is jelentheti.

Az üzemanyagárak emelkedése további cégek eltűnését jelentheti. Megoldás mindenképpen az olcsóbb gázolaj lehetne, és az, ha a külföldi cégek nem vállalhatnának munkákat az Magyarországon, a hazai szabályozástól eltérő feltételekkel.

Sütő Dániel


Az Aktuális napi hírei (2010-04-14 )

Tovább az archívumra