Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egészségnap a Fő téren

Egészségnap a Fő téren

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Nemzeti Rákellenes Nap tiszteletére és a daganatos megbetegedéseket megelőző szűrések népszerűsítésére ingyenes szűrővizsgálatot és véradást szervezett közösen a Rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete Gyöngyösön. A városi egészségnap fő célja a szűrések fontosságának tudatosítása és ezzel a megelőzés volt.

Bőr- és szájüregi rákszűréssel hívták fel a figyelmet a rendszeres szűrések fontosságára. Vajda Márta a Rák ellen az Emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány igazgatója kiemelte, hogy a boldogság kulcsa az egészség, az egészségégé pedig a stresszmentes életmód.

– Azt a 12 szirom bemutatja. Köztük van természetesen mentális tehát a pszichés egészség, köztük vannak fizikai, tehát amit a táplálkozásunkkal viszünk be a természetes víz, a tiszta víz, a természetes étrend a lélekbeli sajátosságok, az hogy pozitívan közelítsünk, az életünkhöz a boldogságot úgy keressük, hogy ne boldogtalanság oldaláról kezdjünk el közelíteni, ne panaszkodjunk és ne negatív attitűddel álljunk hozzá az életnek az alapvető problémáihoz, mert azok mindig vannak – magyarázta Vajda Márta, az A rák ellen az Emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány elnöke.

Hiesz György az esemény védnöke azt mondja, hogy sajnos a lakosság jó része nem veszi igénybe ezeket az ingyenes szűréseket, ezért is igyekeznek ezt szélesebb körben is népszerűsíteni, hogy az emberek odafigyeljenek saját és családjuk egészségére.

– Millió apró dologból áll össze ez és sajnos legtöbben késve fordulnak orvoshoz késve kapják meg a segítséget és sok esetben ez végzetes. Tehát sok dologból áll a testünk karbantartásából, a testsúlyból, a mozgásból. Az külön jó, hogy vannak alapítványok, szervezetek, mint a Gyöngyösi Vöröskereszt vagy a Rákellenes Liga, akik szervezik ezeket a programokat – vélekedett.

A lakosok egy része már úgy vélekedik, hogy annak ellenére, hogy egészségesnek gondolja magát valaki, akkor is érdemes évente járni szűrésekre.

– Egyszer belefutottam és addig viszont én sem vettem komolyan bevallom őszintén tehát az volt az első és csak azért vettem részt, rajta mert céges és „akkor jól van, vegyünk részt rajta”. Meglepő dolgok derültek ki, hogy egyébként nem jöttem volna rá és már komoly tüneteim voltak és valahogy nem. Úgyhogy szerintem nagyon fontos és komolyabban kellene mindenkinek ezt venni, de hát kinek mennyire fontos a saját és családja élete, ez azon múlik, azt gondolom – magyarázta Vágási Margit.

A résztvevők az ingyenes szűrések és vizsgálatok mellett – nem csak magukon, de másokon is segíthettek, ugyanis a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete véradást is szervezett a program keretén belül. Emellett a résztvevők számos hasznos tanácsot kaphattak az egészségmegőrzésről.


Tovább az archívumra