Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A zsidóság őstörténete

A zsidóság őstörténete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„A zsidó nép őstörténete – a bibliai teremtéstől napjainkig” címmel tartott előadást Weisz Péter, a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Az intézmény azért tartja fontosnak az ilyen jellegű összejöveteleket, mert úgy vélik, nem csupán a könyvek adnak lehetőséget ismereteink bővítésére, a történelmi betekintések során is sokat tanulhatunk.

Kathy Horváth Lajos, Príma Primissima díjas világhírű hegedűművész játéka nyitotta meg a Vachott Sándor Városi könyvtár legutóbbi előadását, melynek ezúttal a zsidóság állt a középpontjában.
A megszűnés és az újra feltámadás – vagyis a Bibliai Izrael történetét foglalta össze Weisz Péter, a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke.

– Az emberiség kultúrájának a kezdete és a zsidóság kezdete- ez körülbelül 4200 évre vetíthető vissza. Ekkor még a világ ismert részét beláthatatlan őserdő borította, az emberek kezdeti körülmények között el voltak foglalva a természet és egymás gyilkolásával. Körülbelül ebben az időben, 4200 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy keleti, közel keleti birodalmak, Egyiptom, a Tigris és az Eufrátesz völgyében Mezopotámia – magyarázta.

De több nagy birodalom is született a Közel-keleten, többek között az egyik legrégebbi város, Jerikó. Mózes 5. könyvének egy verssora jól jellemzi a zsidóság történetét – emelte ki Weisz Péter.

– Ez az a vers, és ez az az ima, amelyet a betakarítás ünnepén annak idején minden zsidónak el kellett mondania a szentélyben. Első mondata a zsidóság történetének összefoglaló lenyomata. Azt mondja az első mondata: vándorló arámi volt az ősöm, aki lement Egyiptomba – emlékeztetett.

Egyiptomot hosszabb időre egy ismeretlen pásztortörzs, a héberekkel rokon hükszoszok hódították meg. A fogság és szabadulás története mély nyomot hagyott a zsidó nép életében. A honfoglalást i.e. 1410 körül Mózes tanítványa és utódja, Jósua hajtotta végre – hangzott el az előadáson.


Tovább az archívumra