Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Áradás

Áradás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hetek óta tartó esőzés miatt a patakok vízszintje jelentős mértékben megemelkedett. Gyöngyös környékén is számos településen köztük Detken, Markazon, Tarnamérán árad a Bene-patak és a Tarna. A Vízügy elsőfokú készültséget jelentett, de vízszint emelkedés esetén akár a harmadfokú készültségre is számítani lehet ezekben a térségekben.

A sok csapadék Heves megyében is emeli a folyók, patakok vízszintjét, több helyszínen is első fokú készültség van. A magasabban fekvő területeken, így a Mátra térségében is több mennyiségű csapadék hullott.

– A Mátrában lehulló csapadék hatására a Tarnán is árhullám alakult ki, amely a ma reggeli órákban 398 cm-re tetőzött Verpelétnél. A szelvényben megkezdődött az apadás, de a folyamatos csapadéktevékenység következményeként, illetve a füredi ágon érkező árhullám hatásaként ismételt vízszintemelkedésre vagy az apadás ütemének jelentős csökkenésére kell számítani – mondta el Kovács István, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság műszaki titkára.

Detk határában a Bene-patak éjjel kilépett a medréből, de a Tarna emelkedése még visszaduzzaszthatja, valamint ahogy a képek is mutatják, a rétről is csordogál vissza a patakba a víz. A faluban is a víz szintje szinte eléri a híd alját. Markazon a Bene-patak vize szintén nagyerővel zúdul le a víztárolóba. Emellett a gyöngyösi Nagy-patak vízszintje is jelentősen megemelkedett. Nagyréde és Vámosgyörk területén pedig figyelőszolgálat működik.

– Már olyan mértékű csapadékra nem kell számítani, ami az elmúlt időszakban volt, várható még helyi lokális záporok, zivatarok melyek az előbb felsorolt dombvidéki vízfolyásokon jelenségeket okozhatnak mint hirtelen áradások, vízszint emelkedések de remélhetőleg most már apadó vízállásokra, illetve kevesebb csapadékra és felmelegedésre számolunk, várunk – tette hozzá a szakember.

A vízügy 3 készültségi fokozatot különböztet meg. Elsőfokú a legenyhébb, ami 250 cm-es vízszintig tart, a másodfokú 300 cm-ig, a harmadfokú pedig 400 cm-ig. A Tarnánál ma reggel 294 cm-es vízállást mértek, de Tarnaméra térségében elérheti akár a harmadfokú szintet is hajnalra. Ezt követően, pedig mint ahogyan a műszaki titkár is elmondta várhatóan apadás követi az áradást.


Tovább az archívumra