Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csak receptre

Csak receptre

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Még több fájdalomcsillapító lesz vényköteles. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet úgy döntött, hogy a jövőben csak azok a készítmények lesznek kaphatóak továbbra is vény nélkül, melyek nem haladják meg az 1200 mg ibuprofén tartalmat. Hamarosan közleményt adnak ki az érintett készítményekről és a módosítás hatályba lépésének pontos időpontjáról.

Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, de néhány ibuprofén tartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban. Azok a készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatóak, melyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg.

– Egyértelművé vált most már több klinikai követéses vizsgálat után, hogy 1200 és 2400 mg fölötti napi adagok bevitelével, nagyságrendekkel megnövekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának a gyakorisága, ami azt jelent, hogy tényleg egy komolyabb veszélyeztetésnek tesszük ki magunkat, hogyha e fölé megyünk – magyarázta Dr. Nemes Rita gyógyszertárvezető, szakgyógyszerész.

Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből évente közel 3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság. Éppen ezért az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét, fel kell mérnie a rizikófaktorokat és ezek figyelembe vételével kell meghatároznia a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát.

Nemes Rita szakgyógyszerész úgy véli, hogy ez egy pozitív változtatás, hiszen a lakosság védelmében hozták meg ezt a döntést.

– Nagyon sok készítményt szerintem nem fog érinteni. A 200 mg és 400 mg ibuprofén tartalmú készítmények továbbra is vény nélkül kaphatóak lesznek és ez az átminősítés vénykötelessé, ez is egy kis időt még igényel, mire ez megtörténik. Nem lesz a lakosság gyógyszer nélkül. Úgy gondolom, hogy ez nem jelent majd nagy problémát, legalábbis remélem – vélekedett a szakember.

A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, valamint a kombinációs készítmények is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság